Цените на храните през седмицата остават без промяна 24.06 | 18:04

Раздвижване има при цената на захарта, на брашното и на замразеното пилешко

От Деляна Петкова

Работната група към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) публикува данните за движението на храните през изминалата седмица. Експертите следят цените на шест хранителни продукта, като правят съпоставка между нивата на борсите (цени на едро) и в магазинната мрежа (цени на дребно).

Данните за тази седмица показват, че повечето продукти запазват цените си от предходната седмица. Известно покачване има на цената на захарта – 0.5% или 0.01 лева за килограм. Незначителни са измененията в цената на брашното, като преобладават градовете със спад на цените.

Замразеното пилешко месо и захарта се оказаха по-евтини в някои малки магазини, отколкото в големите търговски вериги. В същото време охладеното пилешко месо обаче е по-евтино в големите вериги, отколкото в малките магазини.

Вижте подробности за цените на храните у нас през изминалата седмица. От МЗХ уточняват, че цените са с ДДС, като данните са от Държавната комисия по стокови борси и тържища (за цените на едро) и от САПИ ЕООД (за цените на дребно).

Брашно

За периода на наблюдение, цените на едро на брашно тип 500 се движат в границите от 0.86 лв./кг до 1.13 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени във Враца, а най-високи - в София.

В по-голяма част от областните центрове се наблюдават незначителни изменения, без това да оказва влияние върху средната цена за страната, която се запазва на нивото от предходната седмица – 0.98 лв./кг.

Преобладават областите, в които се отчита понижение на ценовите нива на брашното – от 1% в Ямбол, Сливен и Монтана до 7.2% в Силистра. Увеличение на цените се регистрира в пет области, най-чувствително е в Пловдив – с 6.7%.

Тенденцията от предходните седмици за стабилизиране на ценовите нива при предлагането на брашно на дребно в магазинната мрежа се запазва и през настоящия анализиран период.

Прави впечатление, че темпът на изменение по области при цените на дребно не следва този на цените на едро. За поредна седмица цените на брашното в големите търговски вериги остават без промяна спрямо предходния период и отново са в диапазона от 1.05 лв./кг (Шумен) до 1.25 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Единствено в големите търговски вериги във Варна и Перник цените на брашното отбелязват промяна спрямо предходната седмица, съответно – увеличение с 2.1% и понижение с 0.5%.

Маржът между цената на едро и на дребно в големите супермаркети е в границите от 0.06 лв./кг в София и Русе до 0.33 лв./кг във Враца.

В цялата страна, другите търговски обекти запазват цените на дребно на брашното от миналата седмица и се движат в границите от 1.13 лв./кг (Русе) до 1.30 лв./кг (Благоевград, Враца и Кюстендил).

Както и при големите вериги, така и в другите търговски обекти, най-малка е разликата между цената на едро и цената на дребно в София (0.02 лв./кг), а най-голяма във Враца (0.44 лв./кг).

Средно за страната, цените в другите търговски обекти са по-високи от тези в търговските вериги с 0.06 лв./кг.

Захар

През последната седмица се регистрира известно покачване на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар - с 0.5% или 0.01 лв./кг. По области, търговията на едро със захар се движи в ценовите граници от 2.06 лв./кг до 2.33 лв./кг., като отново най-ниски стойности са регистрирани в Плевен, а най-високи във Враца.

Спрямо предходния седмичен период се наблюдава възходящ тренд при движението на цената на едро в преобладаващата част от областите (Плевен – 0.06 лв./кг, Пловдив – 0.05 лв./кг, Силистра и София – 0.04 лв./кг и други). Намаление на ценовите нива се отчита в два от областните центрове – Варна и Разград, съответно с 0.08 лв./кг и 0.02 лв./кг.

Наблюдението на цената на дребно на бяла захар в големите търговски вериги показва, че през последната седмица захарта се търгува в диапазона от 2.20 лв./кг (Шумен) до 2.52 лв./кг (Враца и Монтана). Прави впечатление, че при някои области се регистрират сериозни изменения в цените на дребно в търговските вериги, спрямо предходната седмица.

Най-голямо увеличение е отчетено в Хасково - с 0.07 лв./кг (3.4%), а най-значителен спад в ценовите нива при търговията със захар е във Варна - с 0.13 лв./кг (5.1%).

При търговията на дребно в другите търговски обекти цените на захарта в страната варират от 2.25 лв./кг (Перник) до 2.50 лв./кг (Велико Търново, Ловеч, Плевен и Шумен). Изменение на цената спрямо предходната седмица се наблюдава в осем области, като в две от тях (Варна и София) то е низходящо.

Увеличение на цената се регистрира в шест от областните центрове (Добрич, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Хасково), като най-значително то е в Смолян (0.10 лв./кг) и Пазарджик (0.09 лв./кг).

Втора поредна седмица, в преобладаващата част от областите цената на дребно в малките магазини е на по-ниски нива, спрямо големите супермаркети. Отново, най-голяма разлика при цените в различните търговски обекти е регистрирана в Шумен – 0.30 лв./кг.

И през настоящата седмица, най-голямо отклонение между цените на едро и цените на дребно е отчетено в Плевен – 0.44 лв./кг.

Пилешко месо

Пиле - замразено

В сравнение с предходната седмица, в преобладаващата част от областите на страната се отчита нарастване на нивата на цената на едро на замразеното пилешко месо – от 0.5% до 9.6%, съответно в Благоевград и Добрич. Само в три области е отчетено намаление в диапазона от 0.3% (в Хасково) до 6.1% (в Плевен). Както и през предходната седмица, отново най-ниска цена на едро на замразените пилета е отчетена на стоковите борси в Монтана (3.05 лв./кг), а най-висока - в Разград (4.50 лв./кг).

В големите търговски вериги в почти цялата страна, цените на дребно на замразените пилета се стабилизират и остават на нивата от предходния период. Увеличение на средната цена се наблюдава в четири от областните центрове в рамките от 0.2% до 2.8%. Най-значително е поскъпването в Благоевград и Кюстендил. Само в супермаркетите в София замразените пилета поевтиняват с 1.3% (или -0.05 лв./кг).

И в другите търговски обекти цените на замразеното пилешко остават непроменени спрямо предходната седмица. Само в Перник цената се увеличава с 2.3%, а в София бележи незначителен спад (0.2%). В магазинната мрежа на Търговище се предлагат най-евтино замразените пилета – 3.98 лв./кг, а най-скъпо в Ловеч – 4.90 лв./кг.

През тази седмица, средната цена на дребно на замразеното пилешко месо в другите търговски обекти е по-ниска от тази в големите вериги – с 0.03 лв./кг.

Пиле – прясно, охладено

Цените на едро на прясно охладеното пилешко месо в по-голямата част от страната остават на нивата си от предходната седмица и по области те са в диапазона 3.80 лв./кг (Търговище) до 4.60 лв./кг (Бургас и Добрич). В три области охладените пилета поскъпват незначително - от 0.1% до 0.06%. Единствено във Шумен е налице намаление на цената на едро - с 5.2% (или с 0.25 лв./кг).

Като цяло, големите търговски вериги запазват цените на дребно на прясно охладеното пилешко месо от миналата седмица. Увеличение от 0.1% до 4.8% се отчита в четири области на страната, а в три (София, Перник и Варна) охладеното пилешко месо се търгува на по-ниска цена – в рамките на 1.2% до 3%.

В по-голямата част от страната цените на дребно на прясно охладеното пилешко месо в другите търговски обекти остават на нивата си от предходната седмица и се движат в ценови граници от 4.65 лв./кг (Добрич) до 5.45 лв./кг (Ловеч). В магазинната мрежа в четири области цените се понижават – от 1.9% в Плевен и Велико Търново до 3.6% в Габрово.

Общо за страната средната цена на дребно в другите търговски обекти е по-висока от тази в големите вериги с 0.11 лв./кг.

През анализирания период, най-голямо отклонение между цените на едро и цените на дребно е отчетено в другите търговски обекти в Благоевград и Кюстендил (1.10 лв./кг), а най-малко в - София (0.26 лв./кг).

Яйца

През анализирания период, цените на едро на яйца размер М са в диапазона от 0.12 лв./бр. До 0.20 лв./бр. Цени на едро за размер L не са наблюдавани, допълват от работната група.

Най-висока е цената във Варна, а най-ниска - в Ловеч и Враца. Увеличение на цените на едро се наблюдава единствено в Силистра (с 0.01 лв./бр.). Низходящо движение на цените на борсите е регистрирано в седем области, най-значително в Добрич (с 0.03 лв./бр.).

В големите търговски вериги цените на дребно на яйца, размер М са отново в границите от 0.15 лв./бр. (Пловдив) до 0.28 лв./бр. (Разград). По-евтино от предходната седмица яйца, размер М се продават във Велико Търново (с 0.01 лв./бр.), а по-скъпо в Благоевград и Кюстендил (с 0.02 лв./бр.).

Както и през предходния период цените на яйцата, размер L в големите супермаркети варират от 0.16 лв./бр. До 0.29 лв./бр., съответно в Пловдив и Разград. Увеличение се наблюдава във Варна (с 0.02 лв./бр.), Благоевград и Кюстендил (с 0.01 лв./бр.). Единствено в Добрич в големите търговски вериги, яйца, размер L се предлагат по-евтино (с 0.01 лв./бр.).

Цените на дребно на яйца, размер М в другите търговски обекти се движат в диапазона 0.15 – 0.22 лв./бр. Изменение е регистрирано единствено в Перник - поскъпване с 0.01 лв./бр.

В другите търговски обекти цените на яйцата, размер L варират от 0.16 лв./бр. До 0.24 лв./бр.

Маржът между цената на едро и на дребно за яйца, размер М е в рамките на 0.01 – 0.15 лв./бр., като отново най-значително е отклонението в Разград. Средната цена за страната на яйца на едро остава непроменена спрямо предходната седмица.

Олио

През текущата седмица цената за страната на рафинираното слънчогледово олио остава без съществена промяна – 2.67 лева. Цените по области варират в диапазона от 2.52 лева до 2.83 лева за литър. Най-ниска е цената на суровината в Пазарджик, а най-висока – в Русе.

По данни на експертната група към МЗХ в девет области цената на олиото се увеличава – най-осезаемо това е станало в Разград (0.09 лева за литър) и Пловдив (0.08 лева за литър).

Намаление отбелязван цените на борсите в седем областни центрове - най–съществено - в Добрич, Варна и Пазарджик (0,15 лв./литър), а най–малко - в София и Ямбол (0,01 лв./литър).

Известна промяна (спад с 0,02 лв./литър) се наблюдава в средната цена на дребно на рафинирано олио в големите търговски вериги.

Агнешко месо

Цяло агне

През наблюдавания период цените на едро на цялото агне в рамките на страната са в границите от 9,10 до 14,27 лв./кг кланично тегло. В Шумен е отчетено най-ниското ценово ниво, а най-високо – в Русе. В сравнение с предходната седмица, в почти цялата страна цената на едро на цялото агне остава без изменение.

В две области (Стара Загора и Хасково) цените на агнешкото месо (цяло агне) се понижават с 2%. Единствено в Шумен е отчетено съществено поскъпване с 10.3%.

И през тази седмица, наличните за 10 области данни за цените на дребно сочат стабилизиране на цените на нивата от предходния период, както в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти.

Агнешки бут

За периода 15-22 юни, в повечето областни центрове на страната цените на едро на агнешкия бут остават на нивата си от предходния наблюдаван период. И през тази седмица най-ниска цена е отчетена в Кърджали – 11.50 лв./кг, а най-висока - във Велико Търново и Ловеч – 14 лв./кг.

Цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги също остават стабилни. Най-евтино агнешкия бут се предлага в супермаркетите във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен - 11,99 лв./кг, а най-скъпо в Пазарджик и Пловдив – 16,07 лв./кг. В сравнение с предходната седмица, само големите търговски вериги в Стара Загора и Хасково търгуват агнешкият бут на по-ниска цена, съответно с 2.5% и 1.7%.

За поредна седмица в другите търговски обекти в почти всички областни центрове, за които са налични данни, цените на дребно на агнешкия бут се запазват непроменени.

Агнешка плешка

В отделните области, цените на едро на агнешката плешка се движат в диапазона от 10.75 – 13.75 лв./кг, съответно в Кърджали и Ловеч. За анализирания период цените на агнешката плешка се запазват на равнището от предходната седмица, само в Стара Загора се отчита намаление с 2%.

Наблюдаваната тенденцията за стабилизиране на цените на дребно на агнешката плешка в магазинната мрежа продължава и тази седмица. В големите вериги се запазват ценовите нива от 11.85 лв./кг (Варна) до 15.47 лв./кг (Пазарджик и Пловдив). Незначително увеличение на цените се наблюдава отново само във Варна (с 0.9%).

В останалата магазинна мрежа предлагането остава в диапазона от 11.75 лв./кг до 14 лв./кг, съответно в Бургас и Смолян.

През настоящата седмица, най-голям марж между цената на едро и на дребно на агнешката плешка е отчетен в Пазарджик (2,37 лв./кг в големите вериги) и в Кърджали (2,05 лв./кг в останалите магазини).

За разлика от предходната седмица, средната цена на дребно на агнешката плешка в малките търговски обекти е по-ниска от тази в големите хранителни вериги с 0,4%.

Водещи

Най-четени