Двата помощни фонда в ЕС се обединяват 30.03 | 16:09

240 млрд. евро ще бъдат оставени в резерв

От Ивайло Ачев

Финансовите министри на еврозоната се съгласиха да увеличат средствата за евентуално подпомагане на изпаднала в затруднение икономика от валутния съюз на ЕС, като за целта ще комбинират двата помощни фондова, които имат на разположение – Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

В случай на нужда реално средствата за помощ ще са в размер на около 800 млрд. евро, пише Reuters. На хартия сумата е около 940 млрд. евро – толкова голям е мащабът на двата фонда, ако бъдат обединени, но от тази сума се вадят вече предвидените за Гърция, Ирландия и Португалия.

По план ESM трябва да стане постоянен механизъм на мястото на временния EFSF. ESM ще стартира официално на 1 юли тази година. Вместо това обаче EFSF ще продължи да работи заедно с ESM още една година. EFSF всъщност ще изпълнява ролята на резерва, с около 240 млрд. евро в запас.

Компромисът не се харесва особено на пазарите, като на дневен ред е въпросът дали Испания може да бъде подпомогната в случай на нужда. За да покрие публичния си дълг, Мадрид се нуждае от около 700 млрд. евро. През тази година Испания се надява да свали бюджетния си дефицит до 5,3%, като през 2011 година той беше 8,5%.

Водещи

Най-четени