Две трети от млекопроизводителите произвеждали сирене от мляко 11.05 | 14:16

Те вече ще трябва да представят времеви график и предварителни заявки за производството на продукти с растителни мазнини

От Андриян Георгиев

Две трети от млекопроизводителите у нас произвеждат сирене от мляко, обявиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Цената на сиренето е стабилна и сега продуктите само от мляко са по-скъпи от тези с палмово масло. Въпросът бил икономически, т.е. доколко хората могат да си позволят истинските продукти, каза Мирослав Найденов, цитиран от БТА. 

Млекопроизводителите ще трябва да представят времеви график и предварителни заявки, ако им се налага да произведат продукт с палмово масло, обясни земеделският министър. Той уточни, че изключенията се допускат, само ако има поръчка за производство, например за експорт, на храни със заместители.

"В момента работим по процедура, която да позволи в определен времеви график, когато има такава поръчка за определен продукт, в този период да се правят такива храни", посочи Найденов.

След като поръчката бъде изпълнена, минава проверка на Агенцията по храните и всичко, което е от растителна мазнина, щяло да бъде иззето.

В резултат на рестрикциите по отношение на използването на палмовото масло в хранителните продукти  нямало основание цената на истинското сирене да скочи драстично. 

Земеделският министър отрече да е обсъждано преместване на Агенцията по храните извън столицата, тъй като тя се обслужва от много лаборатории и институти в София.

Водещи

Най-четени