Делото за "Белене" може да доведе до фалит на НЕК 18.09 | 13:28

България реагира на публикации в пресата, а не на реалната ситуация, смятат в Русия

От Ралица Стоянова

Съдебното дело с Русия по проекта за АЕЦ "Белене" може да доведе до фалит на Националната електрическа компания (НЕК). Българското правителство е знаело по-рано за възможното възникване на подобни проблеми, заяви пред РИА Новости източник от атомния отрасъл на Русия.

"Размерът на иска
е толкова голям, аргументацията на Русия е толкова сериозна, че в крайна сметка съдебното дело може да доведе до фалит на НЕК. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление за българската страна той е възможен. Ако НЕК изгуби делото и не е в състояние да плати, "Росатом" може да приеме като заплащане от българската страна активи на НЕК", каза източникът.

Според руската страна, последните изявления на българската страна показват, че България реагира "преди всичко на публикации в пресата, а не на реалната ситуация", пише Econ.bg.

През юли 2011 г. "Атомстройекспорт" внесе първия иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 млн. евро за разходи по проекта АЕЦ "Белене". От Русия тогава обявиха, че мярката е процедурно необходима, защото става дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните договори.

В началото на октомври 2011 г. НЕК внесе насрещен иск срещу "Атомстройекспорт" в Арбитражния съд в Женева за 61 млн. евро за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него.


Водещи

Най-четени