Демократи и републиканци пак не се разбраха за публичния дълг 24.06 | 11:00

Разговорите между Белия дом и републиканците бяха прекратени

От Ивайло Ачев

Разговорите за вдигане на горната граница на обслужване на американския публичен дълг не приключиха успешно след като републиканците ги прекратиха заради "нереалните и провокативни искания" на Белия дом за увеличение на данъците и бюджетните разходи, предаде АФП.

Лидерът на републиканците в долната камара на Конгреса Ерик Кантор отказа последната сесия от преговорите с вицепрезидента Джо Байдън, защото според Кантор демократите не отстъпват и настояват, че всеки възможен компромис трябва да включва увеличение на данъците в страната.

"Считам, че е време президентът да говори конкретно по темата и да се разбере какво е положението с данъците", каза Кантор.

От своя страна Белия дом обвини републиканците, че искат да запазят данъчните облекчения за най-богатите, въведени по времето на Джордж Уокър Буш, за сметка на бедните слоеве американски граждани. "Трябва да направим жертви и това важи и за най-богатите сред нас", коментира Джо Байдън.

Провалът на преговорите даде храна на страховете, че в крайна сметка американската законодателна власт няма да вдигне горната граница на обслужване на публичния дълг. В Конгреса Републиканската партия има предимство в Камарата на представителите, което не позволява на демократите да водят безпрепятствено желаната от тях политика.

Ако до 2 август американските законодателни власти не постигнат съгласие и не вдигнат границата на обслужване на публичния дълг, то САЩ ще обяви фактически фалит.

Водещи

Най-четени