Депозитите ни се увеличиха с нови 900 млн. лв., а имотите ни поевтиняват 11.10 | 17:30

Увеличението на спестяванията ни се забавя, заедно с влошаването на икономиката

От Георги Велев

Българите са забогатели с 900 млн. Лева през второто тримесечие на годината. Това съобщиха експертите от Industry Watch. 

Финансовото богатство включва банковите депозити и парите в брой на домакинствата,. Също така то  се измерва и с размера на нетните активи на пенсионните фондове, инвестициите в акции и други ценни книжа на физически лица. В това богатство не са включени заемите, както и цените на жилищата.

Според данните депозитите на хората са достигнали 51.7 млрд. лева. Наблюдава се обаче леко забавяне в спестяванията на годишна база. В средата на 2013 г. растежът им е под 10%. Година по-рано той е бил около 12 на сто, припомнят анализаторите.

Според тях с подобни темпове нарастваше финансовото богатство на българите през трудната 2010 г., в края на която българската икономика бе на ръба на рецесията. Припомняме, че в момента също се наблюдават данни за стагнация и рецесия на икономиката ни. Според Industry Watch забавящите се темпове при спестявания в момента съвпадат с влошаването на икономическото състояние на страната ни. 

Част от увеличението на богатството хората дължат на добрата доходност на спестяванията си. През последните 12 месеца до юни домакинствата са получили 1.4 млрд. лева под формата на лихви по депозитите. Това е с около 100 млн. лева по-малко от предходните 12 месеца. 

Припомняме, че българите държат и значителна част от парите си в банкови сметки, По последни данни на БНБ в трезорите на банките сега има 37,51 млрд. лева. Само от началото на годината ръстът на новите депозити е за 1.64 млрд. лв. През миналата година спестяванията на домакинствата са се увеличили с 3.967 млрд. лв. 

Намалява жилищното богатство

Жилищното богатство у нас в края на юни е било за малко над 70 млрд. евро, сочат още данните на експертите. Това означава, че жилищните имоти у нас се оценяват на около 140 млрд. лева. За същия период на миналата годината това богатство на българите е било за 72,4 млрд. евро. През последното тримесечие на тази година стойността на имотите се е намалила незначително с 25 млн. евро. Оценките за това са направени на база на данните от НСИ за жилищния фонд у нас през 2012 г., като данните бяха оповестени през юни. Според тях динамиката на жилищното богатство се определя в голяма степен от промяната на цените на имотите, които започнаха да се стабилизират през 2013 г. Оттам припомнят, че в САЩ има голяма зависимост между жилищното богатство и потреблението на домакинствата. Обикновено, когато се вдига това богатство се увеличава и потреблението на стоки в домакинството. В България този ефект обаче все още е прекалено слаб.

Водещи

Най-четени