Десните: Правителството е гарант на монопола на "Лукойл" 25.07 | 15:11

Кабинетът умишлено не позволявал конкуренция на пазара на горива

От Андриян Георгиев

Народните представители от "Синята коалиция" попитаха защо правителството гарантира монопола на "Лукойл" и други големи компании у нас върху търговията с течни горива.

Според "Синята коалиция" кабинетът "Борисов" умишлено не транспонира в българското законодателство директива на Европейския съюз от 2008 г. за течните горива, с което не се позволява да има конкуренция в пазара на горива в България, коментира в Народното събрание заместник-председателят на Парламентарната група на "Синята коалиция" Иван Иванов.

Иванов посочи, че българските граждани и бизнес са подложени на истински терор с непосилно високите цени на горивата.

"Цената, която се формира извън цената на суровия петрол, акциза и ДДС, от тази цена България – най-бедната страна в ЕС, има 18 позиция. 17 страни имат по-ниски разходи от страната ни. Как така?”, попитаха от "Синята коалиция".

Още преди 4 месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с определение и заяви, че дава едномесечен срок на 4-те компании, сезирани за евентуален картел в течните горива, припомни Иван Иванов. 

"Защо КЗК, при този драматичен скок на цените на течните горива, не излезе най-после с решение? Защо КЗК вече 1 година бави отговора на въпроса – има ли злоупотреба от "Лукойл”, попита Иванов. 

iNews припомня, че по днешни думи на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев цените на горивата се формирали на базата на цената на петрола и цената на долара, с което министърът обясни продължаващото увеличение на цените на горивата у нас.

Според Добрев обаче у нас цените на горивата били едни от най-ниските в ЕС, тъй като разходите за производство и акцизите били сравнително ниски. Румъния, Латвия, Литва, Люксембург са държави с по-евтино гориво от България.

Дизелът и бензинът трябва да поевтинеят от полунощ, съобщи Делян Добрев. Дизелът трябва да намалее с 4 стотинки, бензинът с 3. 

Водещи

Най-четени