Димитров: Русия е наясно, че няма да получи 1 млрд. евро 21.09 | 13:46

Три четвърти от дълга на НЕК е заради АЕЦ "Белене", заяви Добрев

От Ралица Стоянова

Агенц"От шест месеца българската страна е предприела изготвяне на юридическа защита за арбитраж по договора за АЕЦ "Белене”. Правим всичко по силите си, за да защитим българския интерес. Този иск е напълно неоснователен и призоваваме за сдържаност по темата”. Това заяви икономическият министър Делян Добрев в отговор на въпрос на депутата от "Синята коалиция" Мартин Димитров за иска на "Атомстройекспорт”.

Русия иска да се възкреси проектът, въпреки, че е напълно наясно, че няма да получи 1 млрд. евро, каза от своя страна Димитров. Според него целта е оказване на политически натиск, който може би касае "Южен поток”. "Искът на Русия е част от по-широка стратегия и не трябва да се подценява."Никоя руска компания няма да отправи иск, ако Владимир Путин не е информиран”,категоричен беше Димитров, цитиран от Агенция "Фокус".

"Как може да няма договор, да няма разрешително, да няма инвеститор, и да харчиш толкова пари? Това е една каша, забъркана от БСП, и България е изнудвана с 1 млрд. евро”, възмути се той.

От 2 млрд. лева задължения на НЕК, 1,5 млрд. лева е плащането по АЕЦ "Белене”, обясни Добрев в отговор на въпрос на депутата от ДСБ Иван Иванов за мерки за оздравяване на финансовото състояние на НЕК.

Най-сериозните причини за състоянието на НЕК са проектите АЕЦ "Белене” и "Цанков камък”, съгласи се Добрев с Иванов. Ако беше направена проектна компания, тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник. Изплатените лихви по кредите за "Цанков камък” и АЕЦ "Белене” са 213 млн. лева, съобщи икономическият министър.

Водещи

Най-четени