Борисов: Русия е прекрасна страна, която винаги ще ни бъде приятел 18.09 | 18:02

Спорът е между частни компании, заяви премиерът по повод иска за "Белене"

От Ралица Стоянова

"Ще си платим това оборудване за АЕЦ "Белене”, което сме поръчали, не цялото". Това каза в Русе премиерът Бойко Борисов относно иска на "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене”, информира Агенция "Фокус”.

"Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме ѝ много задължени в нашето историческо минало. Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не означава Русия и България", заяви Борисов.

"Моля само да не се поставят Русия и България като спорещи страни. Имаме частни компании, които спорят. А някой да иска активите на НЕК е несериозно", добавеи премиерът.

Ясно и точно сме казали на "Росатом” – проектът "Белене” е добър проект, но ако има инвеститор, ако някой навремето, когато го е подписал, е подписал 20 – 22 милиарда да се вземат отнякъде. За догодина – изстискваме 800 милиона лева отнякъде да съберем за пенсионерите, а представяте ли си – ако трябва 20 милиарда да задели някой от бюджета. Това са измишльотините на Станишев", обясни премиерът.

Той обави, е завеждаме насрещен иск срещу иска на "Атомстройекспорт". Премиерът каза, че ще има доста срещи по темата. "Ще информирам и колегите ни от Европейската комисия. Да, ОЛАФ не се занимава с проекти, които не са с европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен начин или направо както в случая с този търг – престъпен начин. Рано или късно – прокуратурата ще го докаже”, каза Борисов.

Водещи

Най-четени