До дни БЕХ започва разговори с "Уестингхаус" за VII блок на "Козлодуй" 06.01 | 10:56

Може около 70% от финансите да дойдат от американската Ексимбанк

От Десислава Маданска

Български енергиен холдинг започва преговори с американската "Уестингхаус" за модела, по който ще се финансира изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Разговорите ще се състоят тази седмица, заяви шефът на централата Иван Генов.

По думите му една от възможностите е около 70% от финансите да дойдат от американската Ексимбанк.

За останалите 30% също се разглеждат няколко варианта, информира в. "24 часа". Единият е американската корпорация да влезе като съсобственик в VII блок и поетапно централата да изкупи дела. Другият е свързан със собственика на "Уестингхаус" - японската корпорация "Тошиба".

Според Генов е твърде вероятно японската компания да построи неядрената част от проекта – това са машинната зала с генератор, турбина и т.н. В този случай може да се приложи модел за финансиране, както е било при модернизацията на V и VI блок на "Козлозуй", а именно компаниите, които извършват дейностите, да си ги финансират, а след това парите да бъдат връщани.

Той обаче не посочи какви са очакванията му за цена на новия реактор.

Ще се преговаря при българските фирми да отидат поне 30% от финансирането на проекта така, както е при договора за изграждането на АЕЦ "Белене". 

Само за шест месеца централата е излязла на 50 млн. печалба, като очакванията на Генов са през 2014 г. АЕЦ "Козлодуй" да е на печалба с реални 100 млн. лв.

В момента 60% от електроенергията на атомната централа се продават на регулирания пазар - за битовите потребители и за малкия бизнес, а 40% - на свободния пазар. Генов смята, че от 1 юли процентите трябва да бъдат 50 на 50 за бита и за свободния пазар.

Водещи

Най-четени