Удължават срока на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ 03.01 | 17:46

Реакторите могат да работят поне още 20 години

От Десислава Маданска

Срокът за експлоатация на 1000-мегаватовите V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде удължен без проблеми с поне още 20 години. Това става ясно от анализ на фрeнско-руски консорциум. От анализа става ясно още, че след това реакторите могат да работят още 10 години. Това съобщи изпълнителният директор на централата инж. Иван Генов пред в. "Преса".

Като резултат от обследванията на консорциума между "Електрисите дьо Франс" и "Концерн Росенергоатом" на 20 декември миналата година ръководството на АЕЦ е внесло в

Агенцията за ядрено регулиране програма за подготовка за удължаване на срока за експлоатация на V блок. Лицензът на реактора ще изтече на 5 ноември 2017 г., а на VI блок - на 2 октомври 2019 г.

Програмата за мащабната модернизация ще се изпълнява на два етапа. Очаква се първият да приключи през 2017 г. и да струва около 200 млн. евро. След това в периода до 2023 г. ще се извърши поетапна смяна на оборудване, чийто ресурс ще изтече тогава. Обновяването ще струва между 100 и 200 млн. евро. 

"Може да се каже, че общо за 300-400 млн. евро ще получим една централа. Никъде по света няма толкова ниски цени за нова мощност", каза Генов.

Той припомни, че първоначалният срок за експлоатация на пети и шести блок е бил 30-годишен.

Модернизацията ще се финансира изцяло със средства на централата. Дружеството е приключило м.г. с около 35 млн. лв. печалба. Отделно са покрити 6 млн. лв. загуба за първото полугодие и 11 млн. лв. такси за водоползване, останали от 2012 г. На практика печалбата на АЕЦ е заработена само през последните пет месеца на годината.  

Водещи

Най-четени