До март догодина става ясно какво ще се случи с "Белене" 27.09 | 09:55

На този етап не става въпрос за рестарт на строежа, заяви Добрев

От Ралица Стоянова

"До март следващата година ще се знае какво ще се случи с проекта АЕЦ "Белене". На този етап не става въпрос за рестарт на строежа. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

Инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта. "Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект, без да знаем кой стои зад този инвеститор,” увери Добрев и обеща, че нещата ще се случват на светло, а не както е ставало в миналото.

Според него тезата, че това не е сериозен инвеститор, а някой, който се опитва да протака, не е вярна.

Консорциумът се свързал с НЕК и отправил предложението за разговорите за евентуално закупуване на проекта "Белене", обясни Добрев и уточни, че разговорите се водят от миналата седмица. Според министъра, важно е кои са акционерите зад Globul Power Consortium и това дали могат да направят такава инвестиция и да я управляват.

"Предишната концепция беше държавата да има 51% от централата, а някой друг да даде парите. Търсихме стратегически инвеститор, но тази концепция не проработи,” коментира Добрев.

Собствеността на консорциума може да се смени по време на изграждането на втората българска ядрена централа, но България може да договори опция за закупуване на дял от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен, обясни икономическият министър.

От Globul Power Consortium са съгласни да поемат разходите на НЕК, преговорите с "Атомстройекспорт” за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции, готови са да поемат ядрения риск, обобщи Добрев досегашните предложения на американския консорциум.

Възможността за рестартиране на "Белене” давала повече гъвкавост и по отношение на АЕЦ "Козлодуй” и по-голяма свобода за технологията, която евентуално ще се използва за изграждане на VII реактор на площадката на действащата българска ядрена централа.

Американската компания Globul Power Consortium заяви интерес към проекта "Белене" по време на парламентарната икономическа и енергийна комисия вчера.

Днес председателят на парламента Цецка Цачева ще внесе проекторешение за даване на мандат на правителството за водене на преговори за строеж на АЕЦ "Белене” като частен проект.

Водещи

Най-четени