До седмица ще стане ясно има ли конско месо и у нас 18.02 | 14:16

Две проби от месото са изпратени в Германия

От Елена Кирилова

Докато няма окончателен резултат от проверките на конфискуваната лазаня, не може да се каже, че месото, с което е правена, е конско, заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните” към Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от агенция "Фокус".

По сигнал на Европейския съюз търговска верига у нас беше проверена, а в четири града са открити 86 потребителски опаковки лазаня, за които има съмнение, че са направени не от телешко, а от конско месо.

Всички опаковки бяха иззети, а за ДНК анализ в Германия бяха изпратени две проби. Кулински разкри, че резултатите ще бъдат готови до края на седмицата. Едва тогава ще се знае дали наистина става дума за конско месо.

Експертът твърди, че изследванията в другите страни в Европа са показали замяна от 30 до 100%. Все още не е известно точно каква е партидата в България. Замени са установени в 16 страни-членки.

Междувременно у нас продължават проверките на търговските вериги, потвърди Любомир Кулински.

Водещи

Най-четени