Добрев иска по-гъвкав режим на пушене 18.12 | 09:45

Министърът подкрепя отмяната на пълната забрана, но не и връщането на зали за пушачи и непушачи

От Ралица Стоянова

"Трябва да се въведе по-гъвкав режим с пушенето на закрито". Това е официалната позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, обясни ресорният министър Делян Добрев пред "Нова телевизия".

Той подчерта, че подкрепя отмяната на пълната забрана, но не и връщането на стария режим, при които в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи.
 
"Доколкото знам, в икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес”, добави Добрев.
 
Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са трагични в сравнение с миналата. "Виждам затруднението на малките и средните предприятия и затова съм склонен да подкрепя консенсус по въпроса за пушенето на закрито”, заяви министърът.
Той обаче призна, че на него самия също му е по-приятно да посещава заведения без тютюнев дим.
 
По повод продължаващите протести във ВМЗ-Сопот министърът увери, че в четвъртък или най-късно в петък сутринта на служителите ще бъдат преведени по още една заплата и един аванс.
 
Той е категоричен, че единственото трайно решение на проблемите в предприятието е неговата приватизация. "Това не е направено навреме, но вече сме много близо до приключване на сделката”, коментира министърът. Той увери, че източване на средства от предприятието няма, но ВМЗ-Сопот губи пазарни позиции.

"Последиците от атентата в Бургас отшумяха и възстановихме голяма част от туристите от Израел, които загубихме в първите седмици след взрива”, каза Добрев.

Той изрази надежда, че чужденците, които ще посетят страната ни през зимния сезон, ще бъдат повече от 100 000. Това би означало ръст с около 6% в сравнение с миналата зима. Има ръст на туристите от Великобритания и Русия, съобщи икономическият министър.
 
"България се нуждае от сериозна политика за привличане на инвеститори”, според Добрев. Той каза че в последно време редовно се провеждат форуми, на които потенциални инвеститори се запознават с бизнес средата у нас и все повече хора са склонни да правят вложения.
 

Водещи

Най-четени