Доброволно напусналите БДЖ вече станаха 504 души 18.11 | 18:07

За пет дни с 304 души са се увеличели доброволно напусналите

От Андриян Георгиев

504 служители са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане, съобщават от пресслужбата на компанията. 

До днес (18 ноември) ръководството на БДЖ било изпратило предложения за доброволно напускане на 1 800 служители. 504 от тях са приели да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда.

Предстои връчването на предложения за доброволно напускане на останалите 200 от предвидените за освобождаване служители.

Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

Освобождаването от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на БДЖ предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка щял да бъде в размер на около 23-24 млн. лв. годишно.

iNews припомня, че до понеделник (14 ноември) 200 служители бяха приели предложението на ръководството на БДЖ да бъдат освободени от длъжност. 

Железниците са в тежко финансово състояние и дължат над 770 млн. лева. По тази причина от ръководството на компанията предложиха няколко мерки за излизане от кризата. Една от тях е доброволното напускане на 2 хил. души. Изпълнението на мярката започна веднага.

Освен това от БДЖ съобщиха и че ще правят редуциране на влаковете в разписанията. В плановете влиза още и продажбата на дъщерното дружество "Товарни превози".

А междувременно от Европейската комисия (ЕК) започнаха проверка на преструктурирането на компанията. От регулатора обявиха, че се съмняват в жизнеспособността на плановете за оздравяване на компанията.

Водещи

Най-четени