Договор за АЕЦ "Белене" не е сключван 07.11 | 09:52

Платени са стотици милиони евро за унищожаване на старото оборудване без конкурс за изпълнител

От Ралица Стоянова

Договор за строеж на АЕЦ "Белене" не е имало и споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" няма силата на окончателен документ.
Това е становището на Агенцията за държавна финансова инспекция, обсъждано в анкетната комисия, която проучва процедурата по строежа на втора атомна електроцентрала.
Вчера (6 ноември) в нея бяха изслушани бившите директори на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, информира TV7. Пред депутатите те се позоваха на международни тълкувания, според които споразумението, въз основа на което на руската страна са възлагани различни дейности по проекта "Белене", е имало заместваща роля на договор.
По този начин са били разплатени стотици милиони евро за унищожаване на старото оборудване, без да е провеждан конкурс за изпълнител. От финансовата инспекция обаче възразиха, че в случая националното законодателство стои над всякакви международни норми и е грубо погазено.
Бившият енергиен министър Румен Овчаров, по чието време е сключено споразумението с "Атомстройекспорт", не се появи на заседанието на анкетната комисия и така де факто избяга от възможните отговори, които можеше да се наложи да дава.
Миналата седмица комисията констатира, че Законът за обществените поръчки е бил нарушен, защото не е подписан договор с "Атомстройекспорт" при положение, че компанията е спечелила конкурса.

Водещи

Най-четени