Договор за обновяване на техника подписаха "Мини Марица-Изток" и "Сименс" 20.10 | 12:49

Стойността на договора е 12 557 687, 54 евро, от които 70 на сто са финансиране от ЕБВР и 30 на сто - собствени средства на радневското въгледобивно дружество

От Кремена Бедерева

Договор за обновяване на минната техника подписаха в Раднево днес - 20 октомври "Мини Марица -Изток" и "Сименс" ЕООД България. Подписите си под документа поставиха инж. Евгени Стойков, директор на най-голямото въгледобивно дружество у нас, и инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс" България ЕООД. Това стана в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Фирмата-изпълнител на ремонта е избрана и одобрена от ЕБВР. Стойността на договора е 12 557 687, 54 евро, от които 70 на сто са финансиране от ЕБВР и 30 на сто - собствени средства на радневското въгледобивно дружество, информира още БТА.

Проектът за ремонт на минната техника е най-големият от трите проекта по Споразумението за безвъзмездна помощ за нашата страна, сключено на 25 юни 2009 г. с Международния фонд за подкрепа на изваждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", администриран от ЕБВР, и подкрепя програмата за рехабилитация на енергийната ефективност и на минното оборудване в "Мини Марица-Изток" ЕАД.

Общата стойност на споразумението възлиза на 21,5 млн.евро, от които безвъзмездно "Мини Марица- Изток" ще получи 15 милиона- 70 на сто от предвидените средства в споразумението. Останалите 30 на сто от финансовите средства ще бъдат под формата на съфинансиране на проекта от българското въгледобивно дружество.

Със своя висок професионализъм, експертни знания и умения служителите на "Мини Марица- Изток" ЕАД изготвиха и защитиха един изключително важен проект, с който още веднъж показаха европейското лице на българския въгледобив, посочи министър Трайков.

"Бих искал да стисна ръката на европейския данъкоплатец, който осигури тези пари, като израз на европейската солидарност, за да компенсира негативния ефект от затварянето на старите блокове на АЕЦ "Козлодуй", добави министърът.

Проектът стартира през следващия месец и по договор трябва да приключи след две години.

Най-четени