Догодина в горите ще работят само фирми със сертификат 05.04 | 16:20

С под 700 хиляди хектара сертифицирани гори България заема незавидно място сред останалите европейски страни

От iNews.bg

От всички оператори, които искат да участват в процедури по възлагане на работа в горските територии,  ще се изисква да притежават необходимия за това сертификат. Това изискване ще бъде въведено от 2016 г. с промени на нормативната уредба в горския сектор, които подготвя Министерството на земеделието и храните, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов, цитиран от БГНЕС.

Това е инструмент, който ще доведе до изсветляване на сектора и осъществяване на външен, независим контрол, а в резултат ще имаме по-добро стопанисване на горите, каза Георги Костов. Той допълни, че фирмите, които ще осъществяват дейност в горите, ще изпълняват общоприети горски стандарти, по този начин ще може да се осъществи и проследяване на продукцията.

В момента са сертифицирани 36 горски стопанства или близо 700 хил. хектара, което е 25% от горските територии у нас. В следващите 6 месец ще приключи процедурата по сертификация на още 30 стопанства, с което процентът на сертифицираните горски територии ще достигне 35.

"Амбицията на държавата е да увеличи броя на сертифицираните стопанства", подчерта зам.-министър Костов.

По-рано тази тема изказа мнение и одиторът инж. Мартин Борисов. Само около една четвърт или 686 хиляди хектара от българските гори са сертифицирани, потвръди и той пред БНР.

От догодина дърводобивните фирми също трябва да имат сертификат. До момента с такъв документ разполагат само 73 предприятия. Сертифицирането на горите е важно, защото води до изсветляване на сектора, налага спазване на правила, носи социални ползи за работниците и икономически стимули за фирмите в бранша, обясни инженер Борисов.

Международният сертификат дава достъп до нови пазари и повишава продажбите, сочи статистиката. Близо 70 процента от холандците и британците и повече от половината швейцарци посочват, че предпочитат да купуват продукции от дърво, които са с логото на сертифицираща система.

Само 16 организации в света имат право да извършват сертификация. Между тях няма такава, която да е базирана в България, или в друга страна на Балканския полуостров. Това е другото голямо предимство на процеса. Той не се контролира от държавата, а от акредитирани одитори, които пък се проверяват от чужди партньори. Така че компромиси и заобикаляне на правилата, не може да има.

За да бъде сертифицирана, една гора трябва да отговаря на 56 критерии, между които, наличие на кошчета за отпадъци, пълна екипировка на горските работници и използване на биоразградими масла за горските машини.

Водещи

Най-четени