Догодина ни сполита зърнена криза? 19.10 | 13:56

Заради сушата в Добруджа и Централна България състоянието на засетите с пшеница площи е критично

От Андриян Георгиев

Ако сушата продължи, може да се наложи да внасяме жито. Това неизбежно ще се отрази на цената на хляба. В Добруджа, житницата на България, от 4 месеца не е паднала и капка дъжд.

От Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) разпространиха официална декларация до ресорните институции и медиите, в която се настоява правителството да обърне необходимото внимание на зърнопроизводството като един от основните отрасли в сектор "Земеделие”. От организацията излагат своите притеснения относно разпределението на средствата за сектора за 2013 г. и съпътстващите затруднения, с които се сблъскват производителите от бранша.

В декларацията са посочени и други тревоги на производителите - липсата на национални доплащания в бюджета за 2013 г., намаляването на средствата за земеделие като цяло, както и липсата на конкретика относно разпределението на предвидените 240 млн. лева за сектора.

Според представените данни в някои региони реколтата от царевица и слънчоглед достига едва около 30% от обичайните добиви. 

На този етап не са обсъждани дати за протести в редиците на зърнопроизводителите.

Миналата седмица председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева заяви, че "няма драма и затова хлябът няма да поскъпва". Според нея има достатъчно зърно.

По засетите преди месец с пшеница ниви по нищо не личи, че в земята има семена.

"Лошо ще стане, ако не падне дъжд в близките дни, тъй като пшеницата няма да може да поникне и ще поникне по-късно по време на зимата. Тогава тя няма да е достатъчно закалена и се очакват измръзвания. Дано продължи повече тази топла есен и падне дъжд, иначе нещата могат да излязат извън контрол”, изрази тревогата си пред bTV зърнопроизводителят Иван Гочев.

Според негови колеги състоянието на площите в Централна България e още по-критично, тъй като на места е паднал дъжд едва около 5 литра на квадратен метър.

"Аз все се надявам, че зимата ще падне малко влага, но тази реколта, която е получихме, тази пшеница – 640-650 килограма, може би няма да я има още една-две години. Защото, знаете, едно поле като се обърка 5-6 години няма оправяне”, казва Георги Маринов, председател на земеделска кооперация в с. Победа.

Заради сушата в момента никъде не се оре, защото машините се чупят. Земеделците чакат да падне дъжд, за да подготвят земята за сеитба на слънчогледа и царевицата през пролетта.

Водещи

Най-четени