Домати, съчетаващи добри вкусови, пазарни и хранителни качества? 03.09 | 17:38

Благодарение на новосъздадени сортове това изглежда постижимо

От Андриян Георгиев

През последните години са създадени сортове домати, които съчетават както много добри вкусови, така и пазарни и хранителни качества, каза проф. Бистра Атанасова от Института по физиология на растенията и генетика към БАН, която работи в областта на генетиката и генетичното подобряване на доматите. 

"През последните години все по-често българите се оплакват, че по пазарите се предлагат безвкусни, "гумени” домати. Те си спомнят за отминали времена, когато консумирахме чудесните плодове на българските домати и си задават и въпроса какви са причините за това и защо изчезнаха чудесните български домати”, коментира пред агенция "Фокус" проф. Атанасова. 

Според нея безспорно тези твърдения са основателни и причините са добре известни на специалистите.

Доматът е търговски продукт и той трябва едновременно да задоволява изискванията на производители, търговци и консуматори, като за всяка една от трите групи тези изисквания са коренно различни.

Най-важните качества за производителите са високи и стабилни добиви и по-продължително запазване на търговския вид на плодовете в случай, че закупуването на продукцията се забави.

За търговците най-важното качество е продължителната съхраняемост на плодовете.

Консуматорите се интересуват преди всичко от вкусовите качества и консистенцията на плодовете, а през последните години и от техните хранителни качества – съдържание на витамин С, ликопен и т.н., казва още проф. Атанасова.

За да удовлетвори едновременно изискванията на производители, търговци и консуматори, един сорт домати трябва да съчетава минимум няколко десетки генетично обусловени качества, като болшинството от тях са резултат от действието и взаимодействията на значителен брой гени. Съчетаването на такъв голям брой стопански важни качества в един сорт е труден процес, изискващ дългогодишен труд и творчески умения, които не винаги се увенчават с успех. 

Въпреки това, през последните години са създадени сортове, които съчетават много добри вкусови, пазарни и хранителни качества. Такива сортове са създадени и в България в Института по физиология на растенията и генетика, от български селекционни фирми и др.

Понякога оцветената в бяло вътрешна част на доматите, която влошава техния вкус, често не е по вина на самия сорт – тя може да се дължи на неблагоприятен ефект на външните условия, като например прекалено високи дневни температури и относително ниски температури през нощта, допълва специалистът.

Водещи

Най-четени