Домати, съчетаващи добри вкусови, пазарни и хранителни качества? 03.09 | 17:38
Благодарение на новосъздадени сортове това изглежда постижимо

През последните години са създадени сортове домати, които съчетават както много добри вкусови, така и пазарни и хранителни качества, каза проф. Бистра Атанасова от Института по физиология на растенията и генетика към БАН, която работи в областта на генетиката и генетичното подобряване на доматите.
"През последните години все по-често българите се оплакват, че по пазарите се предлагат безвкусни, "гумени” домати. Те си спомнят за отминали времена, когато консумирахме чудесните плодове на българските домати и си задават и въпроса какви са причините за това и защо изчезнаха чудесните български домати”, коментира пред агенция "Фокус" проф. Атанасова.
Според нея безспорно тези твърдения са основателни и причините са добре известни на специалистите.
Доматът е търговски продукт и той трябва едновременно да задоволява изискванията на производители, търговци и консуматори, като за всяка една от трите групи тези изисквания са коренно различни.
Най-важните качества за производителите са високи и стабилни добиви и по-продължително запазване на търговския вид на плодовете в случай, че закупуването на продукцията се забави.
За търговците най-важното качество е продължителната съхраняемост на плодовете.
Консуматорите се интересуват преди всичко от вкусовите качества и консистенцията на плодовете, а през последните години и от техните хранителни качества – съдържание на витамин С, ликопен и т.н., казва още проф. Атанасова.
За да удовлетвори едновременно изискванията на производители, търговци и консуматори, един сорт домати трябва да съчетава минимум няколко десетки генетично обусловени качества, като болшинството от тях са резултат от действието и взаимодействията на значителен брой гени. Съчетаването на такъв голям брой стопански важни качества в един сорт е труден процес, изискващ дългогодишен труд и творчески умения, които не винаги се увенчават с успех.
Въпреки това, през последните години са създадени сортове, които съчетават много добри вкусови, пазарни и хранителни качества. Такива сортове са създадени и в България в Института по физиология на растенията и генетика, от български селекционни фирми и др.
Понякога оцветената в бяло вътрешна част на доматите, която влошава техния вкус, често не е по вина на самия сорт – тя може да се дължи на неблагоприятен ефект на външните условия, като например прекалено високи дневни температури и относително ниски температури през нощта, допълва специалистът.
Водещи
-
Министерство на културата отчете резултатите от първите 100 дни от управлението на Мариан Бачев
Министерството отчита, че са обявени 17 от общо над 30 необявени конкурса, като за някои от...
25.04 | 16:59
-
Кристалина Георгиева: Световната икономика е изправена пред сериозно изпитание 3
Според директора на МВФ, това поставя държавите в изключително трудна ситуация и прави спешно...
25.04 | 16:45
-
Във вторник е първото заседание по делото срещу съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков
Петков е с повдигнато обвинение от 10 януари
25.04 | 16:30
-
Манол Генов издаде заповеди за обявяване на две нови защитени територии
С променените режими се забранява провеждане на сечи, с изключение на отгледни, санитарни,...
25.04 | 16:15
Най-четени
-
Доверието в кабинета пада?
Съдбата на този кабинет ще бъде решена от потенциални противоречия вътре в управляващата...
25.04 | 10:59
-
Задава се нова порция от пролетни празници и почивни дни
Отново има възможност за комбинации, които да удължат почивката за всички.
25.04 | 09:45
-
Радев: Няма 100 дни кабинет „Желязков”, а ново начало на модела „Борисов”
Според него има министри, които искат да работят, но нямат и няма да имат свободата да го...
25.04 | 12:34