Домати, съчетаващи добри вкусови, пазарни и хранителни качества? 03.09 | 17:38
Благодарение на новосъздадени сортове това изглежда постижимо
През последните години са създадени сортове домати, които съчетават както много добри вкусови, така и пазарни и хранителни качества, каза проф. Бистра Атанасова от Института по физиология на растенията и генетика към БАН, която работи в областта на генетиката и генетичното подобряване на доматите.
"През последните години все по-често българите се оплакват, че по пазарите се предлагат безвкусни, "гумени” домати. Те си спомнят за отминали времена, когато консумирахме чудесните плодове на българските домати и си задават и въпроса какви са причините за това и защо изчезнаха чудесните български домати”, коментира пред агенция "Фокус" проф. Атанасова.
Според нея безспорно тези твърдения са основателни и причините са добре известни на специалистите.
Доматът е търговски продукт и той трябва едновременно да задоволява изискванията на производители, търговци и консуматори, като за всяка една от трите групи тези изисквания са коренно различни.
Най-важните качества за производителите са високи и стабилни добиви и по-продължително запазване на търговския вид на плодовете в случай, че закупуването на продукцията се забави.
За търговците най-важното качество е продължителната съхраняемост на плодовете.
Консуматорите се интересуват преди всичко от вкусовите качества и консистенцията на плодовете, а през последните години и от техните хранителни качества – съдържание на витамин С, ликопен и т.н., казва още проф. Атанасова.
За да удовлетвори едновременно изискванията на производители, търговци и консуматори, един сорт домати трябва да съчетава минимум няколко десетки генетично обусловени качества, като болшинството от тях са резултат от действието и взаимодействията на значителен брой гени. Съчетаването на такъв голям брой стопански важни качества в един сорт е труден процес, изискващ дългогодишен труд и творчески умения, които не винаги се увенчават с успех.
Въпреки това, през последните години са създадени сортове, които съчетават много добри вкусови, пазарни и хранителни качества. Такива сортове са създадени и в България в Института по физиология на растенията и генетика, от български селекционни фирми и др.
Понякога оцветената в бяло вътрешна част на доматите, която влошава техния вкус, често не е по вина на самия сорт – тя може да се дължи на неблагоприятен ефект на външните условия, като например прекалено високи дневни температури и относително ниски температури през нощта, допълва специалистът.
Водещи
-
Как да разпознаем емоционално зрелия човек
Когато във вас се събужда нещо детско, вие великодушно си мислите: Нека!
07.11 | 17:40
-
На церемония в София бе отбелязана 140-ата годишнина от Сръбско-българската война
Военният ритуал беше изпълнен от военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейския...
07.11 | 17:20
-
Земята е под въздействието на слаба геомагнитна буря, която започна вчера, но се очаква да се засили в късните часове днес
Ще засегне ли комуникациите и спътниците?
07.11 | 16:45
-
Радостин Василев: От днес обявявам край на партия "Величие"
"От днес обявявам край на партия "Величие". Това не е политическа формация, а финансова...
07.11 | 16:30
Най-четени
-
Запаси има, хората ще имат гориво, износът е спрян, коментира лидерът на "ДПС-Ново начало"
"Виждам истерията на "партията на пуделите" и на "Лукойл"
07.11 | 12:30
-
Венета Райкова обяви кога се завръща на екран
Венета Райкова отбеляза 66-ия рожден ден на БНТ с любопитен коментар, който развълнува...
07.11 | 14:30
-
Аптеките ще спрат да работят
Чака ни небивала здравна и лекарствена криза, алармират от Българския фармацевтичен съюз
07.11 | 13:45
-
Левите обикновено се грижат за младите хора и децата. Нашите „леви“ – не - обясни Нинова
Нинова: Не знам кой неграмотник пусна дъвката, че бюджетът за 2026 г. е ляв
07.11 | 12:59