Дотук щетите от земетресението в Перник са 5 млн. лева, но може да станат 10 млн. 11.06 | 15:49

Средното обезщетение е около 1500 лева

От Ивайло Ачев

Щетите от земетресението в Перник от 22 май тази година до момента възлизат на 5 млн. лева, стана ясно след днешната пресконференция на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), предаде Insmarket.bg.

Засега са отчетени 3100 жалби за щети, а средното обезщетение е около 1500 лева. Общият размер на обезщетенията обаче може да достигне 10 млн. лева.

Според председателя на АБЗ Данчо Данчев прогнозите за общия размер на щетите може и да не са напълно точни, тъй като само 10 от общо 20 компании в АБЗ са подали информация. Очакванията са за двойно повече подадени искове от тези, които са заведени към момента.

Застрахователни експерти все още посещават адреси на пострадалите от трусовете в столицата и Перник и правят огледи. Няма статистика каква част от застрахованите имоти са частни.

От АБЗ посочиха, че в гилдията няма единно мнение какви точно предложения да бъдат дадени за уреждане на нормативната база за застраховането при катастрофични рискове, но подчертаха, че това е добра възможност на масата на преговорите да бъдат сложени всякакви варианти. Застраховането на катастрофични рискове е изключително сложна материя и изисква съвместна работа на експертно ниво и детайлно проучване на чуждия опит, каза Коста Чолаков, зам.-председател на АБЗ.

Според застрахователите, на първо място трябва да се изготви концепция за налагането на такъв модел, който ще е приемлив за обществото. Този модел трябва да бъде приет след широко обществено обсъждане с активното участие на застрахователната общност. Едва след това можело да се мисли за законодателни предложения.

Въпреки че не обявиха официално становището на гилдията, от АБЗ казаха, че именно обществената дискусия трябва да прецени доколко удачен е вариантът за задължителност на застраховката.

От една страна, задължителният характер би спомогнал за вдигане на покритието, но в същото време би нарушил основен принцип в застраховането - за доброволността. Според Константин Велев, член на УС на АБЗ, всеки човек трябва самостоятелно да прецени как и до каква степен да се грижи за собствения си имот.

От АБЗ коментираха още, че задължителното застраховане на катастрофични рискове би могло да допринесе за премахването на всякакви стимули за вземане на превантивни мерки. Застрахователите настояват, че именно превенцията е в основата на формиране на правилния застрахователен модел.

Запитан какво означава превенция, Костантин Велев даде пример с приемането на национални програми и разясняването на необходимостта от доброволно сключване на имуществени застраховки, както и предварителното укрепване на съоръжения. 

Не на последно място трябва да се предотврати порочната практика за застраховане на обществени сгради за суми, които са много по-ниски от реалната им стойност. В момента има големи обществени сгради в центъра на София, чиято застрахователна стойност е около 200 хиляди лева. Това са сгради на училища и различни агенции.

Към момента не се водят никакви разговори с представители на правителството или на ресорни министерства, стана ясно на пресконференцията. От АБЗ обаче са готови да откликнат във всеки момент, когато бъдат потърсени за мнения и становища по предложени инициативи. Застрахователите изразиха надежда, че каквито и инициативи да има, те няма да бъдат реализирани без да се вземе предвид становището на гилдията.

Най-четени