Доходността по петгодишните ни книжа е рекордно ниска 21.02 | 10:19

Сега доходността им е по-добра от тази по облигациите на Словакия и Словения

От Ивайло Ачев

Нов рекорд по отношение на доходността по петгодишни български ценни книжа (ДЦК) беше постигнат при поредния аукцион, организиран от Министерството на финансите (МФ).

В петгодишния матуритетен сегмент в левове от 2005 година насам доходността стигна до 3,71% - най-ниската от тази емисия. За сравнение на проведения през месец януари 2012 г. аукцион за продажба на ДЦК в левове с падеж 2017 г., беше регистрирана доходност в размер на 3,96%.

Доходността на аукциона е под текущата на евровите облигациите със сходен остатъчен матуритет на страни като Словакия (3,78%) и Словения (4,65%), значително под нивото на бързо растяща икономика като Турция (4,83%) и се доближава до доходността на полските еврооблигации (3,57%).

Облигацията на тези ДЦК се преотвори за пръв път от 2007 година насам, а размерът ѝ достигна 300 млн. лева. Номиналната стойност на сега предложеното и съответно одобрено за продажба количество е 50 млн. лева.

Търсенето превиши двойно предложеното за продажба количество, като в аукциона участва широк спектър инвеститори. 44% от одобреното количество е закупено от банки, а пенсионните фондове взеха 33 на сто.

Водещи

Най-четени