Драгомир Стойнев: "Южен поток" е важен за Европа 25.04 | 08:53

От опозицията желаят да саботират проекта, защото за тях сега са важни европейските избори, каза енергийният министър

От Георги Георгиев

"Южен поток" е важен не само за България, той е важен за Европа. Представителите на опозицията желаят да саботират проекта, защото за тях сега са важни европейските избори." Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на проведения снощи брифинг пред медии, последвал срещата му с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

На срещата двамата обсъдиха важни енергийни теми теми като бъдещето на газопровода и либерализацията на енергийния пазар в България.

"Те (опозицията) казват, че тези избори са за Европа или против Европа. Аз казвам, че тези избори са за България. Искаме ли България да остане само членка, която казва "да" и да се съгласява с всичко? Или искаме да се борим за националните си интереси. Да бъдеш член на ЕС, не означава да казваш на всичко "да". Ние имаме национални политики, ние имаме национални интереси, ние имаме и национални решения и ги отстояваме", каза българският министър, цитиран от "Стандарт".

По думите му опозицията в България може би погрешно е информирала комисар Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание по отношение на морската част на "Южен поток".

"Може би тяхното желание е този проект да бъде спрян, така както с лекота бе спрян проектът "Белене". Това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната ни.", коментира още Драгомир Стойнев.

По темата за либерализацията на енергийния пазар в България енергийният министър бе категоричен че желанието на правителството е пълната либерализация до 2015 г.

"От това, което ни препоръча Еврокомисията през 2013 г., вече сме изпълнили следните мерки - намаляване на таксата пренос и достъп на електроенергия, намаляване на студения резерв, отделянето на ЕСО и НЕК. Последното изпълнихме абсолютно сами, без ползването на скъпи консултанти.", заяви Драгомир Стойнев.

По думите му тази година ще стартират балансиращият пазар и енергийната борса. До 2015 г. обаче трудно ще бъде реализирана пълна либерализация на пазара при наличието на дългосрочни договори, като тези с доставчици на ток от ВЕИ и ТЕЦ "АES - Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобул Марица-изток 3". Според Стойнев последните две сериозно изкривяват пазара, тъй като в крайна сметка едни производители на електроенергия доста сериозно биват подкрепяни за сметка на други.

Запитан дали евентуално разваляне на тези договори би рискувало европейски санкции, Драгомир Стойнев, че риск от подобни санкции не съществува. "Изход има - и решението трябва да бъде търсено съвместно с Европейската комисия. Разбрахме се с комисар Алмуния да започнем конкретни действия на ниво експерти.", допълни той.

Водещи

Най-четени