Дунав мост 2 бил достоен символ на Европа 24.10 | 15:30

Така определи новото съоръжение еврокомисар Йоханес Хаан

От Ралица Стоянова

Достоен символ на "Европа в акция" – така определи европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан Дунав мост 2.

"Горд съм, че Европейския кохезионен фонд допринесе за построяването на този забележителен мост и се радвам този прогрес от юли месец, когато го посетих за последен път", заяви Хаан. Дунав мост 2 е финансиран със 106 млн. евро от европейските фондове, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта преминаха по свързания Дунав мост 2, предаде агенция "Фокус". Двамата премиери се срещнаха по средата на съоръжението, където преди дни е монтиран последният сегмент от конструкцията.

Днес е одобрен меморандумът за създаване на българо-румънско дружество за управление на моста и се надявам до няколко седмици да можем да го създадем, каза Понта.

Очаква се мостът да е напълно функционален в началото на следващата година. Той е изграден на място, където Дунав е широк приблизително около 1,3 км. След окончателното му завършване, дължината на моста ще бъде около 1,8 км. Той ще има 4 пътни ленти, една влакова линия и алеи за пешеходци и колоездачи.

Проектът трябва да намали времето на пътуване между Западна и Централна Европа.

Очаква се Дунав мост 2 да започне да функционира в началото на следващата година. Преминаването по него ще струва 6 евро, според неофициална информация.

Водещи

Най-четени