Дунав мост 2 почти готов, няма кой да го управлява 03.10 | 17:38

Румънците бавят преговорите за обща компания за управление на моста

От Ралица Стоянова

Дунав мост 2 при Видин-Калафат ще бъде напълно съединен през първата седмица на ноември и по него ще може да се преминава пеша. Остава да се изгради още един сегмент, който е с дължина 18 метра.Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на инспекция на строежа.

Общата дължина на съоръжението е 1791 метра., информират от МТИТС. "Към момента са завършени около 86% от строителните работи по съоръжението, а финансовото изпълнение на договора е 96%, каза Московски.

Трябва да се извършат хидроизолационни дейности, които зависят изцяло от температурата на времето, като тя трябва да е над 5 градуса. Ако това не стане, ще търсим допълнителни технически решения или ще трябва да чакаме пролетта на следващата година да се изпълнят всички довършителни работи, информира министърът.

Очакваният трафик още през първата година от пускането в експлоатация е над 100 хил. превозни средства.

Политическите конюктурни проблеми в Румъния бавят изграждането на българо-румънска компания за управление на моста, обясни Московски, цитиран от БТА.

Имаме няколко опита за срещи, изпратили сме писма, водим кореспонденция, но за момента отговорът от румънската страна е, че нямат мандат за водене на такъв тип преговори. " Аз искрено съжалявам, ако изпаднем в ситуация да имаме готово съоръжение, а да нямаме компания, която да го управлява и затова е много важно да се изгради такава структура и да се управлява съоръжението, каза Московски. Той добави, че сме дали три варианта за такава компания и сме информирали Европейската комисия за проблема.

До края на годината Дунав мост 2 ще бъде посетен от еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан, стана ясно още днес. 

Водещи