Държавата абдикира от защитата на уникалните български храни 26.04 | 14:55
Интересът към качествената храна и особено нейния произход нараства постоянно
От 2007 г. у нас действа наредбата за защита на специфични български храни, но отговорността на държавата остава неосъзната. Въпрос на политика е откриването на тези храни и продукти, регистрирането им и поддържането на традициите.
За сравнение в Италия има над 4 000 такива продукта, за чието съхранение и популяризиране има държавна политика и правна регламентация. Също там се развива т. нар. агритуризъм - в съответното населено място минимум 50% от предлаганата храна трябва да е собствено производство.
"Хората, които харесват селския туризъм, определено очакват и търсят местни храни и проявяват предпочитания към тях. Така че отново имаме два пласта на интерпретация – липса на държавен ангажимент и подчертан интерес от страна на обществото", разказва координаторът на движението Slow Food Десислава Димитрова пред BizNews.bg.
Радващото е, че интересът към качествената храна и особено нейния произход нараства постоянно. Много млади хора у нас се интересуват от "бавния живот”, допълва още тя.
Ще можем ли да защитим като традиционен продукт българската ракия пред ЕС?
Според Димитрова едно от условията в европейските регламенти и, съответно - отразено в нашето законодателство, е продуктите, които се предлагат за защита, да имат поне 25-годишна история на пазара. "Тези продукти у нас са много малко, като оставим настрана колко те се произвеждат по традиционен начин. Защото и ракията като продукт се произвежда основно в заводи, а не по традиционен начин като малко производство", коментира още Димитрова.
Поради начина на развитие на нашето селско стопанство в периода на социализма традиционните рецепти са съхранени единствено в семействата и понастоящем остават "скрити” за българския потребител. Това прави тяхното откриване, регистриране и евентуално развитие много трудно.
Необходима е държавна политика за това, финансови инструменти и подкрепа, призовава още Димитрова.
Какво още разказа координаторът на движението Slow Food за поддържането на традициите у нас.
Водещи
-
БАН: Метапневмовирусът може да предизвика пъстра палитра от симптоми
"За малките деца може да предизвика сериозно заболяване като бронхиолит, пневмония, възпаление...
10.01 | 17:40
-
Има недостиг на военни в българската армия
„Особено тревожно е положението при младшите офицери, защото има недостиг на желаещи да учат и...
10.01 | 17:00
-
БСП: Наддяваме се другата седмица България да има редовно правителство
Атанас Зафиров каза, че се опитват да сформират работещо мнозинство по приоритети, по...
10.01 | 16:45
-
Как минималната работна заплата може да служи като база за определяне на началните основни заплати
Добре е да се обърне внимание и на съотношението между понятията "минимална работна заплата“ и...
10.01 | 16:30
Най-четени
-
Лидерът на "Движение 21" разкри подробности за преговорите между ГЕРБ, БСП и ИТН
"Кабинетът е готов, вариантът е почти финализиран"
10.01 | 15:30
-
Над половин тон контрабанден алкохол удариха в Ботевград
В различни стаи на къщата били открити 78 пластмасови туби и бутилки, съдържащи общо около 530...
10.01 | 10:15
-
Асен Василев: ДБ нямат мандат да преговарят от името на ПП
„Докато не видим как ще изглежда коалиционното споразумение, не можем да го коментираме. Ако...
10.01 | 09:59
-
БСП: Наддяваме се другата седмица България да има редовно правителство
Атанас Зафиров каза, че се опитват да сформират работещо мнозинство по приоритети, по...
10.01 | 16:45