Държавата абдикира от защитата на уникалните български храни 26.04 | 14:55
Интересът към качествената храна и особено нейния произход нараства постоянно
От 2007 г. у нас действа наредбата за защита на специфични български храни, но отговорността на държавата остава неосъзната. Въпрос на политика е откриването на тези храни и продукти, регистрирането им и поддържането на традициите.
За сравнение в Италия има над 4 000 такива продукта, за чието съхранение и популяризиране има държавна политика и правна регламентация. Също там се развива т. нар. агритуризъм - в съответното населено място минимум 50% от предлаганата храна трябва да е собствено производство.
"Хората, които харесват селския туризъм, определено очакват и търсят местни храни и проявяват предпочитания към тях. Така че отново имаме два пласта на интерпретация – липса на държавен ангажимент и подчертан интерес от страна на обществото", разказва координаторът на движението Slow Food Десислава Димитрова пред BizNews.bg.
Радващото е, че интересът към качествената храна и особено нейния произход нараства постоянно. Много млади хора у нас се интересуват от "бавния живот”, допълва още тя.
Ще можем ли да защитим като традиционен продукт българската ракия пред ЕС?
Според Димитрова едно от условията в европейските регламенти и, съответно - отразено в нашето законодателство, е продуктите, които се предлагат за защита, да имат поне 25-годишна история на пазара. "Тези продукти у нас са много малко, като оставим настрана колко те се произвеждат по традиционен начин. Защото и ракията като продукт се произвежда основно в заводи, а не по традиционен начин като малко производство", коментира още Димитрова.
Поради начина на развитие на нашето селско стопанство в периода на социализма традиционните рецепти са съхранени единствено в семействата и понастоящем остават "скрити” за българския потребител. Това прави тяхното откриване, регистриране и евентуално развитие много трудно.
Необходима е държавна политика за това, финансови инструменти и подкрепа, призовава още Димитрова.
Какво още разказа координаторът на движението Slow Food за поддържането на традициите у нас.
Водещи
-
Слънчев петък в цялата страна, довечера нахлува студът
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 14-17°С
08.11 | 08:00
-
Реформата в ТЕЛК: Защо хора с увреждания обжалват решенията пред НЕЛК
Продължават сериозните забавяния или получаването на значително намалени проценти инвалидност
07.11 | 21:00
-
Европа навлиза в нов етап на своето развитие, заяви Радев в Будапеща
Президентът участва в срещата на върха на Европейската политическа общност, чийто домакин е...
07.11 | 20:45
-
Какво ще се случи с човешкото тяло, ако живеем на Марс?
07.11 | 20:30
Най-четени
-
Слънчев петък в цялата страна, довечера нахлува студът
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 14-17°С
08.11 | 08:00
-
Рязко захлаждане през уикенда, студ обхваща страната
За това предупреди синоптикът Петър Янков
07.11 | 15:10
-
Най-големият завод за производство на хартия у нас, този в Стамболийски, приключва дейност
От Нова година обаче заводът ще затвори. Заради обезщетенията, които вече се договарят,...
07.11 | 08:56
-
302 192 935 лв. или 6% повече от бюджета на Столична община за 2024 г. се предвиждат за почистване на София
Предвижда се 8 пъти годишно миене на улиците.
07.11 | 10:30