Държавата имала готовност да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ 29.10 | 15:08

Фондът за гарантиране на влоговете разполага с 2,111 млрд. лв., казват от институцията

От iNews.bg

В последните месеци излезе информация, че Фондът за гарантиране на влогове няма достатъчно средства и е източен. Той не е източен, а разполага с 2,111 млрд. лв. Това обяви председателят на институцията Росен Николов, който присъства на първото заседание на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси относно случващото се около КТБ. "Искам да заявя, че ние сме една от най-добре капитализираните схеми в Европа, а и в света. Изискванията на ЕС е те да са минимум 800 млн. лв., а ние имаме над 2 млрд. лв.", обясни още той.

По думите на Николов от институцията са предприели четири стъпки, за да осигурят изплащането на гарантираните влогове в банките в случай на ликвидация на Корпоративна търговска банка (КТБ) и ТБ "Виктория".

Към това влиза осигуряването на ликвидност на фонда. "Започнахме равномерно да ликвидираме част от портфейла си в държавни ценни книжа и сме се въздържали от продажби на български правителствен дълг. Сключихме споразумени с търговски банки, които да предоставят ликвидност срещу залог на ДЦК. Проведохме и разговори с кредитни институции с интерес за предоставяне на краткосрочна ликвидност за фонда срещу ДЦК", обясни шефът на Фонда за гарантиране на влоговете.

Според Росен Николов друг вариант е получаването на заем от пазара при емитиране на облигации с държавна гаранция. "Разработени са механизми за частично финансиране от държавния бюджет в случай на недостиг. Две глобални банки имат интерес да ни предоставят 400 млн. евро заем срещу държавна гаранция", подчертава той.

По думите на депутатът от ДПС Йордан Цонев към момента не се предвижда вариант, при който да не се ангажира публичен ресурс в случай, че се наложи изплащане на гарантираните депозити. 

Водещи

Най-четени