Дянков: Приемам коментарите от ЕК като грешка 11.01 | 17:38

"И чиновниците грешат", коментира вицепремиерът

От Кремена Бедерева

"Приемам коментарите от Европейската комисия като грешка. И чиновниците грешат", заяви днес финансовият министър Симеон Дянков по повод официалното изявление на Европейската комисия, че няма връзка между коледните надбавки за пенсионерите и структурните фондове.

"Авансовите плащания влизат в дефицита за съответната година и ако те не бъдат направени, дефицитът се увеличава", уточни финансовият министър.

На въпрос ще има ли следколедни надбавки той отговори лаконично: "Следваме бюджета".

Спорът за коледните надбавки към пенсиите за миналата година остава актуален и в момента.

От ЕК вчера (10 януари) скастриха Симеон Дянков заради решението да се "отрежат" надбавките на пенсионерите със забавените плащания по линия на европейските структурни фондове.

Симеон Дянков дълго не даваше категоричен отговор ще има или не надбавки за пенсионерите. Той твърдеше, че ако бюджетът за ноември 2012 г. е на дефицит, то коледни добавки няма да има. Оказа се, че бюджетното салдо за единадесетия месец на годината наистина е отрицателно.

От ЕК заявиха, че няма връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове.

По-рано днес от Министерството на финансите пък заявиха "във връзка с прессъобщение на Европейската комисия относно изказване на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за възстановяване на средства от Комисията и възможността за изплащане на коледни добавки към пенсиите, Министерството на финансите заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз".

Така де факто, след като от ЕК дадоха своята позиция по въпроса, от Министерството на финансите направиха своя контрааргумент, заявявайки, че изказвания на финансовия министър са оправдани.

Водещи