Е.ON продава българското си звено на чешката Energo-Pro 03.12 | 16:31

Цената на сделката е 133 милиона евро

От Георги Георгиев

Енергийната компания E.ON се е съгласила да продаде българското си звено на частната чешка група Energo-Pro. Това съобщи германската енергийна групировка в свое изявление, цитирано от Reuters.

Цената на сделката е 133 милиона евро, се казва още в съобщението.

Е.ОN България управлява електроразпределителната мрежа на територия от 42 хиляди километра в Североизточна България. За 2010 г. компанията е доставила 5,3 млрд. kWh електричество до абонатите си.

Плановете на германската компания предвиждат освобождаването на активи на стойност 15 млрд. евро до края на 2013 г, като до момента са били продадени такива за над 9 млрд. евро, се казва още в публикуваното късно в петък съобщение.

В края на миналия месец вестник "Коммерсанть" съобщи, че руският холдинг МРСК също се интересува от покупката на българското звено на Е.ON, припомня iNews.

В момента българското правителство подготвя продажбата на държавния дял от E.ON. В Централния депозитар вече са регистрирани 1,3 млн. акции на E.ON България Мрежи с номинал от 1 лев, и 1,5 млн. акции с номинал от 1 лев на E.ON България продажби.

Водещи

Най-четени