ЕВН съди страната ни за милиард евро? 25.03 | 19:03

За целта от дружеството са наели международен адвокат

От iNews.bg

Австрийската ЕВН ще предяви иск към страната ни за 1 млрд. евро, ако правителството тръгне към национализация на ЕРП-тата. За целта компанията е наела международен адвокат, а мотивите са, че от ЕВН вече са платили 270 млн. евро за лиценза си и са направили инвестици за над 600 млн. евро, съобщава News7, позовавайки се на австрийски вестник.

Междувременно председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев разказа в ефира на ТВ7 как през 2012 г. се е случила приватизацията на миноритарния държавен дял от 33% от ЕРП-тата.

По думите му държавата е загубила 87 млн. лв. заради пазарни манипулации, извършени по повод на приватизационните сделки.

Още през 2013 г. Мавродиев е внесъл сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров. От КФН смятат, че има основания да се разследват действията на бившите министри от правителството на ГЕРБ – вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, както и енергийния министър Трайчо Трайков.

Консултантът по сделката от българска страна – "Булброкерс", който е собственост на "Алфа Финанс Холдинг" на Иво Прокопиев, също трябва да се разследва, категоричен е Мавродиев. Утре, 26 март, изтича седемдневният срок, който беше даден на ЕРП-тата, за да се издължат на НЕК.

Водещи

Най-четени