ЕК има идея за нови правила при облагане на горивата 13.04 | 14:00

Целта е насърчение на енергийната ефективност и потреблението на по-екологобразни продукти

От Деляна Петкова

Европейската комисия представи днес предложението си за преразглеждане на остарелите правила за данъчно облагане на енергийните продукти в Европейския съюз.

Новите правила целят да променят начина, по който се облагат енергийните продукти, за да се премахне съществуващото неравновесие и да се вземат предвид както въглеродните емисии, така и енергийното съдържание.

Съществуващите енергийни данъци ще се разделят на две части, които заедно ще определят общата данъчна ставка. Целта е насърчение на енергийната ефективност и потреблението на по-екологобразни продукти, както и да избегне нарушаване на конкуренцията на единния пазар, коментират от Брюксел.

Предложението ще помогне на държавите-членки да преработят своите данъчни структури по начин, който спомага за стопански растеж и заетост, като облагането измества своята насоченост от труда към потреблението.

Преразгледаната директива ще влезе в сила от 2013 г. Предвидените продължителни преходни периоди за цялостно съгласуване на данъчното облагане на енергийното съдържание — до 2023 г., ще осигурят на промишления отрасъл необходимото време за адаптиране към новата данъчна структура.

Данъчното облагане на енергийни продукти до известна степен е хармонизирано на равнище ЕС. И сега в директивата за енергийното данъчно облагане са определени минимални ставки за облагане на енергийни продукти, които се използват като моторни горива и горива за отопление, както и на електроенергията.

Тази директива обаче вече е остаряла и е непоследователна. Облагането въз основа на физическите количества консумирани енергийни продукти не може да бъде решение за целите на ЕС в областта на енергетиката и промяната на климата. То не осигурява икономически стимули за укрепване на стопанския растеж и насърчаване на създаването на работни места. Облагането на енергийните продукти трябва да отчита по-точно тяхното енергийно съдържание и въздействието им върху околната среда.

Какви са основните елементи на предложението на Комисията?

От ЕК предлагат  минималната данъчна ставка да бъде разделена на две части:

- първата ще се основава на въглеродните емисии на енергийния продукт и ще бъде фиксирана на 20 евро за тон СО2;

- втората ще се основава на енергийното съдържание, т.е. на действителната енергия, която продуктът генерира, изразена в гигаджаули (GJ); минималната данъчна ставка ще бъде фиксирана на 9,60 евро/GJ за моторните горива и на 0,15 евро/GJ за горивата за отопление, като това ще е валидно за всички горива, използвани за транспорт и отопление.

Социалните аспекти се вземат предвид, като се дава възможност на държавите-членки да освободят изцяло от данъчно облагане консумираната от домакинствата енергия за отопление, без значение какъв енергиен продукт се използва.

Продължителните преходни периоди за пълното привеждане в съответствие на облагането на енергийното съдържание, които продължават до 2023 г., ще дадат време на промишлеността да се адаптира към новата структура на облагане.

Водещи

Най-четени