ЕК мисли за проблемите с тютюнопроизводителите ни 05.02 | 11:32

Греков иска субсидии и за тези, които отглеждат ориенталски тютюн

От Десислава Маданска

Очаква се Европейската комисия да обяви дали ще промени референтния период за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Единият вариант, обсъждан със земеделското министерство, е прилагането на нова схема. В момента доплащания получават само хората, произвели тютюн между 2007–2009 година, информира БНТ.

Фермерите, които сега изваждат на пазара своята продукция, не получават все още субсидии. Според ресорния министър Димитър Греков средствата, които са в размер на 100 милиона лева, трябва да отидат и до тези, които отглеждат ориенталски тютюн.

Субсидиите бяха една от причините за протестите на тютюнопроизводителите, довели до затваряне на пътища в страната. Друг фактор, оказал влияние, е забавеното изкупуване на някои сортове, което доведе и до поевтиняване на стоката.

Преди дни министърът призна, че има подозрения за картел на изкупвачите в сектора. Той обясни, че продажните цени у нас са в диапазона между 5,50 до 6,50 лв. Според него не може разликата между тютюна с различно качество да бъде само 1 лев.  

Водещи

Най-четени