ЕК ни дава 2.5 млн. евро заради Ешерихия коли 28.07 | 17:02

Общият бюджет на ЕС за субсидии а производители е 227 млн. евро

От Деляна Петкова

На днешното заседание на Комитета по Обща организация на пазара за България беше одобрена сума в размер на 2.56 млн. евро, които могат да бъдат изплатени като компенсации за загубите на българските зеленчукопроизводители от кризата с Ешерихия коли (e.coli), съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Общият бюджет на помощта за всички държави членки е 227 милиона евро. Първоначално идеята на европейските власти беше субсидиите за всички държави в общността да си поделят 210 млн. евро. По-късно обаче стана ясно, че тези средства едва ли ще бъдат достатъчни.

Одобреният за България бюджет по схемата съответства на поисканата от страната сума, въз основа на подадените в Разплащателната агенция в срок до 11 юли 2011 г. заявки за плащане. Това ще позволи на страната да изплати пълният размер на исканите от зеленчукопроизводителите компенсации.

Те обаче трябва да са изпълнили изискванията предвидени в Наредба № 7 от 23 юни 2011 г. за условията и реда за прилагане на извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците.

iNews.bg припомня, че опасен щам на бактерията e.coli зарази хиляди европейци и причини смъртта на около 50 души на Стария континент. Първоначалните подозрения сочеха като източник на заразата зеленчуците и по-точно краставиците от Испания. По тази причина много европейци спряха да купуват каквито и да било зеленчуци от пазара. 

След това обаче европейските зеленчуци бяха напълно оневинени, а Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) излезе със становище, че източник на опасната бактерия са семена от Египет, които се използват за производството на кълнове.

Схемите за изплащане на компенсациите са две - за изтеглени партиди от пазара и за неприбрана продукция.

Водещи

Най-четени