Оранжерийните производители искат компенсации за ниските цени 17.08 | 14:10

Заради срива на пазара след истерията „Ешерихия коли“ производителите са загубили 10 млн. лева

От iNews.bg

Заради кризата с ешерихия коли продажбите на зеленчуци – домати и краставици, основно, паднаха с 90%. Засегнати бяха основно оранжерийните производители. Това обясниха от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

В Испания производството беше в края на цикъла, но у нас производството беше в пика си, коментира председателят на Асоциацията Пламен Сапунджиев. От организацията настояват компенсации за производителите да бъдат не само за унищожена или изтеглена от пазара продукция, а и за реализираната на по-ниска цена продукция.

Реално никой не спря да произвежда, а само за ден изкупните цени паднаха от 1 лев на 20 стотинки, допълни още Сапунджиев.

Европейската комисия (ЕК) обаче не предвиди в своя регламент тази възможност. От Асоциацията се аргументираха за плащанията с прецеденти в Дания и Белгия, където производителите ще бъдат компенсирани за загубите от по-ниските цени с пари от държавния бюджет.

Водим разговори с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да бъде измислен механизъм за покриване на тези щети, като възможностите са няколко - с нотификация до Брюксел за държавна помощ или по някои от фондовете за извънредни ситуации.

Производителите оценяват своите загуби на около 10 млн. лева. Те трябва да се прибавят към вече обявените 5 млн. лева, за които получихме помощ от ЕС, които обаче покриват само унищожена или изтеглена от пазара продукция.

За компенсация на загуби от бактерията са подадени само 96 заявления, припомни Сапунджиев. Според него бройката е толкова малка, защото някои от производителите не са имали достатъчно време за реакция. По-важната причина обаче е, че голяма част от хората, които имат оранжерии, работят в сивия сектор. "Те не можаха да извадят всички необходими документи за заявленията – искаха се фактури за продажби ден по ден", коментира той.

Загубите от газовата криза от 2009 година

Оранжерийните производители коментираха, че ако загубите им не бъдат компенсирани, те ще си останат за тях. Няма как да товарим потребителите с по-високи цени, защото цената на продукцията ни се определя на напълно пазарен принцип. Те обясниха, че вносните зеленчуци имат по-висока цена, защото при тях липсват някои разходи, като например производителите от Турция нямат нужда от отопление и в цената на доматите не е калкулирана енергия.

Цената на природния газ у нас е висока, допълват производителите. Освен това те още не са получили обещаните от Министерството на икономиката компенсации за загубите от газовата криза в началото на 2009 година. Тогава секторът е понесъл щети за 13-14 млн. лева.

Ситуацията в сектора

Оранжерийното производство е отделен бранш в земеделието. Преди двадесетина години у нас отопляемите оранжерии са били над 20 хил. дка. 80% от производството е било за износ – основно за Русия, но и за Германия и Швейцария.

Днес площите на оранжериите са около 10 хил. дка, като 6 хил. дка са неотопляеми оранжерии, допълват от Асоциацията.

Голяма част обаче е в сивия сектор. Производителите съдят за размера му по следния показател – експертните оценки на Асоциацията са, че загубите от истерията на пазара заради e-coli трябва да бъдат около 30-35 млн. лева. Заявените са обаче само 5 млн. лева, а като към тях се добавят още 10-те млн. загуби от ниските цени – заявленията са поне наполовина по-малки.

Водещи

Най-четени