ЕК ни дава близо 300 млн. евро за ж.п. линията Пловдив-Бургас и метрото 04.07 | 19:58

Това съобщиха от Транспортното министерство

От Кремена Бедерева

Европейската комисия (ЕК) одобри финансирането на проекта за рехабилитация и модернизация на ж.п. линията Пловдив-Бургас, съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Средствата за реализацията на проекта са в размер на 218 611 929 евро, от които до 174 889 543 евро е съфинансирането от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

След проведена тръжна процедура е избран изпълнител по трите позиции на проекта - консорциумът "Джи Си Еф - Ск 13 - Трейс рейлинфра", който е предложил да изгради трасето за 316 968 850,42 лв. (без ДДС).

Строителството започна на 11 май, а след днешното решение на ЕК извършените разходи ще бъдат покрити от Оперативна програма "Транспорт".

Зелена светлина е получил и проектът за разширение на софийското метро в частта от Обеля до Надежда и от Младост 1 до Цариградско шосе. Заедно с изграждането на тунелите, релсите, метростанциите и паркингите, като част от този главен проект ще бъдат закупени 18 метровлака.

Съгласно решението на Европейската комисия се одобрява финансиране по проекта с 250 млн. евро от ОП "Транспорт", от които до 200 млн. евро са безвъзмездна помощ от Кохезионния фонд.

Водещи

Най-четени