Вторият метродиаметър ще бъде готов през септември догодина 17.05 | 19:28

След месец предстои отварянето на един участък от бул. "Ломско шосе”, каза още столичният кмет

От Кремена Бедерева

Столичното метро е един от най-важните национални обекти, но и един от най-успешните европейски проекти.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на работна среща с представители на Конфедерацията на работодатели и индустриалците в България (КРИБ). Кметът заяви, че миналата седмица от ЕС е била дадена изключително висока оценка на проекта.

Фандъкова отбеляза, че отсечката на метрото от Младост към "Цариградско шосе” е изпълнена на 68 %. Вторият метродиаметър ще бъде готов през септември 2012 г.

"Напредъкът е сериозен. Във всички участъци на метрото до момента са изпълнени дейностите над 60 %. Само след месец предстои отварянето на един участък от бул. "Ломско шосе” с нови тротоари и цялостна комуникации. През месец септември целият булевард ще бъде пуснат за движение”, посочи още тя пред Агенция "Фокус".

През 2006 г. стартира програма за реконструкция на някои от мостовете в София. Най-важният е бил мостът на бул. "Брюксел”.

"През последните 4 години са завършени 37 моста и това е сериозен напредък, защото работим по конкретна програма и конкретни срокове за осигуряването на финансирането”, отбеляза Фандъкова.

В ход е обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на моста "Чавдар”, както и Надлез "Надежда”.

"Важно е да спрем да харчим пари за кърпене на дупки”, добави кметът. Фандъкова заяви, че още от миналата година е в ход програма за увеличаване на пропускливостта на кръстовища в града. Кръстовищата на две нива са най-големите и важни проекти. "Ще започнем работа по строителството на 4 от тези кръстовища”, каза още тя.

Кметът определи като изключително важна и програмата за подмяна на уличните шахти. За първи път се изгражда цялостна мрежа от велоалеи в ж.к. "Младост” – повече от 7 км и се изграждат нови асфалтови тротоари.

"Получихме специална награда от Международната асоциация за градски транспорт за проекта "Интегриран градски транспорт”, чиято апликационна форма е готова”, изтъкна тя. Проектът включва интелигентна система за управление на трафика, 50 нови нископодови тролейбуси, ново трамвайно трасе – от Семинарията до кв. "Дървеница”, както и обновяване на трамвайната линия по бул. "България”.

"Основната ни задача е да развиваме града, без да натоварваме гражданите и бизнеса без увеличаване на данъците”, заяви Йорданка Фандъкова.

По думите й – темата за детските градини не е била започната от нулата, а от много минус. Имало е няколко сгради, заменяни за по няколко апартамента и това е престъпление. Тя изтъкна, че за първи път от 20 години в София се строи чисто ново училище – в ж.к. "Стрелбище”.

Водещи

Най-четени