ЕКОФИН и ЕП започват разговори за банкова реформа 16.05 | 10:37

Става въпрос за увеличението на основния капитал на банките

От Ивайло Ачев

Европейските финансови министри (ЕКОФИН) се съгласиха да започнат разговори с Европейския парламент за въвеждане на по-стриктни капиталови права за банковия сектор в Европа.

Реформата трябва да стане факт през следващата година и да попречи на банките да поемат твърде големи инвестиционни рискове в играта на борсата.

Съгласието си за реформата даде и британския финансов министър Джордж Осбърн след като някои текстове на реформите бяха смекчени. Досега Осбърн отказваше да подпише с мотива, че не би сложил подписа си под нещо, което "ще го накара да изглежда като идиот", пише Euobserver.

Новите правила де факто ще внедрят в европейското законодателство договореностите по Базел III - международен механизъм, одобрен от Г-20, чиято цел е банките в цял свят да увеличат основния си капитал и да намалят зависимостта си по различни заеми, които дават и вземат. Основното изискване е банките да увеличат съотношението на основния си капитал спрямо всички активи, които управляват, до минимум 7% (капиталова адекватност).

Първоначално Великобритания, заедно с Швеция, Полша и Чехия, искаха да има възможност на национално ниво да се променя тази граница. Германия, ЕК и Европейската банкова администрация (EBA) обаче се противопоставиха с аргумента, че това ще е опасен прецедент – едни държави ще променят правилата, а други – не.

В крайна сметка, с помощта на датското председателство на ЕС, беше постигнат компромис – може да има вдигане на границата за основния капитал с още 5% за банките, регистрирани и опериращи на територията на дадена държава и с 3% за клоновете на тези банки в чужбина.

От Европейския парламент също съобщиха, че са готови да започнат разговори със Съвета на финансовите министри.

Водещи

Най-четени