ЕС подпомага свиневъдството 28.01 | 16:51

Секторът пострада силно заради диоксиновата криза в Германия

От Деляна Петкова

На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел е взето решение да се подпомогне свиневъдството, което пострада от силното нарастване на цените на зърното и поевтиняването на продукцията им заради диоксиновата зараза в Германия, пише Министерството на земеделието и храните. 

Подпомагането на сектора ще се извърши чрез прилагането на частно складиране за свинско месо, в очакване цените на продукцията да се стабилизират. Решението на Европейската комисия ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС в събота и ще се прилага от 01.02.2011 година.  

Комисията има право да вземе решение за предоставяне на помощ за частно складиране, при спад на цената под 103 % от референтната (1509.39 евро/тон). Тази помощ се прилага при ниски цени на свинското месо, както и при високи нива на производство.

В случая помощта за частно складиране е насочена и към подпомагане на сектора на свинското месо във връзка с високите цени на фуража, които са определящи за нивото на разходи за производство на свинското месо.

На тази помощ се гледа и като на контра мярка срещу диоксиновата криза в Германия, която се отразява много неблагоприятно на цените на свинското месо в Германия, Холандия, Белгия, като този негативен ефект се наблюдава и в другите страни-членки.

България подкрепи предложението на Комисията, тъй като то се очаква да повлияе положително на сектора в страната.

Водещи