„Диоксинов скандал“ плаши германците 05.01 | 15:25

Замърсени фуражи попаднали във ферми в четири провинции

От Любомир Тасев

В Германия избухна скандал около доставките на замърсени с диоксин фуражи за животновъдството, предаде РИА Новости, позовавайки се на германските медии.

В сряда агенция ДПА цитира доклад на комисията по земеделие към Бундестага, в който се казва, че общото количество на произведените опасни фуражи е близо 3 хил. тона.

В периода от 12 ноември до 23 декември фуражни смески с повишено съдържание на диоксин били доставени от 25 фирми в четири провинции.

Техническото вещество е попаднало в немските фуражи чрез суровини от холандски производител, който освен добавки за хранителни смеси произвежда и вещества за промишлена обработка на хартия.

Доставчик на германския пазар е компанията Harles & Jentzsch. Президентът й Зигфрид Зиверт може да бъде осъден на няколко години затвор.

До момента повече от хиляда аграрни предприятия в Германия са с въведена забрана за производство. Според доклада на парламентарната комисия, замърсеният фураж е между 2 и 10% от хранителни смески за пилета, кокошки и свине.

Според депутати следи от диоксин могат да бъдат открити в от 30 до 150 тона фуражи.

Специалистите, на свой ред, отбелязват, че не трябва да се предизвиква паниката във връзка с "диоксиновия скандал". По думите експерта Анте Гал пред телевизия N-24, няма опасност за здравето, ако се консумират до три-четири яйца седмично от носачки, хранени със замърсен фураж.

Водещи

Най-четени