ЕЦБ готова на всичко, за да запази еврото 26.07 | 18:28

ЕЦБ може да изкупува испански и италиански облигации

От Ралица Стоянова

"Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да направи всичко, което е възможно, за да запази еврото". Това каза председателят на финансовата институция Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

Има възможност ЕЦБ да се намеси на пазарите на облигации на фона на растящата доходност по испанските и италианските ценни книжа, която заплашва съществуването на валутния съюз. "Доколкото размерът на премията по държавните ценни книжа затруднява функционирането на каналите на парична политика, то това влиза в мандата на ЕЦБ", заяви Драги по време на международна инвестиционна конференция в Лондон, пише Econ.bg.

Според икономисти изказването на Драги означава, че европейската институция може би се подготвя да обяви нови мерки за справяне с кризата. Експертите предричат евентуално изкупуване на испански и италиански облигации от страна на ЕЦБ в близкото бъдеще. Това обаче ще се случи за кратък период и ще са ограничени до някаква степен.

Припомняме, че миналата година ЕЦБ отпусна на банковия сектор в Европа два транша изключително изгодни кредити при много ниска лихва като част от мерките за излизане от кризата.

Водещи

Най-четени