ЕЦБ намали рекордно основната си лихва 05.07 | 16:09

Целта на банката е да "влее живот" в затруднената икономика на еврозоната

От iNews.bg

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали рекордно основната си лихва, за да "влее живот” в затруднената икономика на еврозоната, информира Reuters.

На заседанието си днес банката реши да понижи лихвата от 1% на 0,75%.

Целта е банката да подпомогне влошаващата се икономика на еврозоната и да допълни мерките, договорени от правителствените лидери миналата седмица.

"Недостатъкът, застрашаващ икономическата перспектива пред еврозоната, се материализира. Икономическият ръст в еврозоната продължава да е слаб, а несигурността се увеличава" - така председателят на ЕЦБ Марио Драги обоснова решението за сваляне на лихвата, цитиран от Bloomberg.


Освен основната лихва ЕЦБ  падат и лихвите по депозитите - от 0,24% на 0%.

Тази стъпка на ЕЦБ може да окуражи банките да си отпускат заеми една на друга вместо да си прибират капитала в размер на до 800 млрд.. евро отбратно в ЕЦ всяка нощ.

Проучвания показват, че дори най-силната икономика в еврозоната - Германия, отчита, макар  скромен, спад и инвеститорите искат ЕЦБ да се намеси.

Намаляването на лихвата не е панацея за проблемите в еврозоната, но ще покаже, че ЕЦБ е готова да "влее живот” в затруднената икономика.

Водещи