ЕЦБ тръгна срещу високите лихви на държавните книжа 08.08 | 09:39

Шефът на банката Жан-Клод Трише заяви подкрепата си за Италия и Испания

От iNews.bg

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише излезе с изявление по повод спекулациите, че Италия и Испания ще бъдат следващите държави, които ще поискат помощ от еврозоната за излизане от кризата.

Управителният съвет на банката застава зад мерките и реформите, които правителствата на двете страни предприемат за преодоляване на кризата. Новите действия и решения ще подобрят гъвкавостта на икономиките и бързо ще намалят дълга, заяви Трише в специалното прессъобщение, публикувано на сайта на банката след спешното заседание с гуверньорите на централните банки в еврозоната. 

Той обаче припомни и ангажиментите, които лидерите на страните от ЕС и еврозоната приеха по време на заседанието на 21 юли, а именно – стриктно спазване на целите в областта на бюджетната политика. Това е от ключово значение за развитие на икономиката в региона.

В същото време Германия и Франция изразиха своята ангажираност към прилагане на мерките за решаването на гръцката криза, както и подкрепата си за действията на Испания и Италия за излизане от кризата.

От ЕЦБ не само изказаха подкрепата си за Италия и Испания. Жан-Клод Трише обърна внимание, че банката стартира своята програма за успокояване на пазарите (Securities Markets Programme). Тя предвижда изкупуване на държавни ценни книжа на държави от еврозоната. По този начин от банката се опитват да удържат спада на пазарите.

До този момент от ЕЦБ извършиха няколко операции на пазарите и изкупиха държавни книжа на Гърция, Португалия и Ирландия. Допреди седмица от банката отказаха коментар дали ще изкупуват книжа на Италия и Испания, но рекордните лихви по книжата наложиха тези действия.

Междувременно стана ясно, че и Г-7, групата на седемте най-развити държави в света, също ще предприеме действия за гарантиране на сигурността на пазарите. Очаква се, че финансовите министри на групата ще дискутират и предприемат допълнителни конкретни мерки за пазарите.

Водещи

Най-четени