ЕЦБ води спешни разговори, за да успокои пазарите 07.08 | 15:20

Финансистите ще търсят изход от кризата, разразила се на световните пазари миналия петък

От Георги Георгиев

Европейската централна банка (ЕЦБ) води спешни разговори по въпроса дали трябва да започне да изкупува италианския дълг, за да спре паниката на финансовите пазари, стартирала в края на миналата седмица, информира БиБиСи.

Растящите притеснения за дълга в еврозоната и САЩ предизвикаха остър спад на световните борси миналия петък и изправиха финансовия свят пред възможността за нова голяма криза, подобна на тази от 2008 г.

Финансовите министри от Г-7 – основните икономически сили, също ще проведат спешни разговори за начина, по който могат да успокоят пазарите, преди те да отворят в понеделник.

Съвета на гуверньорите на ЕЦБ, който включва управителите на централните банки 17-те страни от еврозоната, ще проведе телефонна конференция в неделя следобед, научиха от БиБиСи.

Според източник от ЕЦБ, цитиран от Ройтерс, президентът на банката Жан Клод-Трише иска по време на предстоящата среща да се вземе окончателно решение дали италианският дълг трябва да бъде изкупен.

Пазарите в Близкия изток, които неделя традиционно работят, също загубиха позиции, като израелският основен индекс спадна с над 6%.

В момента има страхове, че ако лидерите не обявят решителен план за действие преди азиатските и европейските пазари отворят в понеделник, акциите ще поевтинеят още повече.

Тази сутрин заместник-министрите на финансите на страните от Г-20 проведоха конферентен телефонен разговор, на който са обсъдил европейската дългова криза и намаляването на кредитния рейтинг на Съединените щати. Подробности не бяха огласени

В петък една от трите основни рейтингови агенции - "Standart and Poor’s" понижи с една степен оценката си за кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+. По-късно агенцията заяви, че след обсъждане с финансовото министерство е променила икономическите си изводи, но решението й за понижаването на рейтинга остава.

Водещи

Най-четени