Евробюджетът за 2009 – без големи неточности, но с някои грешки при земеделските плащания 09.11 | 14:53

Общо взето такова е било положението и през предходните години

От Деляна Петкова

Европейската сметна палата направи одит на изпълнението на бюджета на Европейския съюз (ЕС) за 2009 година. Одиторите обобщават, че са проверили бюджетната рамка на общността със записани задължения за 142,5 млрд. евро и плащания за 118,4 млрд. евро.

Извършеният одит на консолидираните финансови отчети показа, че те не съдържат съществени неточности.

Въпреки това от палатата обръщат внимание на следните въпроси, за които са докладвали и през 2008 година, както и в предходни години:

- липсващи или непълни изявления на счетоводителите на някои организации, чиито отчети се консолидират с тези на Комисията;

- слабости в собствените системи за финансово управление, идентифицирани от счетоводителя на Комисията;

- третиране на предварителното финансиране и кратко­ срочните задължения през годината и в процедурата по разделянето на финансовите периоди;

- оповестяванията във връзка с възстановени суми от непра­вомерно извършени разходи вследствие на установени нередности.

Резултатите от одита показват, че в сравнение с 2008 г. е установен по-висок вероятен процент грешки по отношение на плащанията за групата политики „Земеделие и природни ресурси“ и съществено по-нисък процент по отношение на плащанията за групата политики „Сближаване“. Общо погледнато, това потвърждава забеля­заната през последните години тенденция за намаляване на вероятния процент грешки (според оценката на палатата) в плащанията като цяло.

Водещи

Най-четени