Евродепутати недоволни от одобрението на бюджета на ЕС за 2009 г. 10.11 | 13:21

От парламентарната комисия по бюджет имат доста забележки по доклада на Сметната палата

От Деляна Петкова

Във вторник (9 ноември) Европейската сметна палата завери годишните отчети на Европейския съюз. В Европейския парламент обаче критиките към изпълнението никак не са малко.

„Сметната палата показа, че 95% от плащанията са правилни, а процентът на грешките намалява. В същото време обаче одиторите посочват, че контролът на плащанията е слаб, а информацията понякога така и не се подава“, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ЕП.

Статистиката като цяло изглежда добре, обясни Йорго Шатцимаркакис от „Алианс на либерали и демократи в Европа“ (ALDE), но от Сметната палата са използвали „щастливи примери“. Селскостопанските плащания и кохезионната политика трябва да бъдат контролирани по-добре, смята още той.

Подобни са настроенията и сред останалите членове на парламентарната комисия по бюджет в ЕП. Ингебьорг Грьосле от Европейската народна партия (ЕРР) смята, че докладът на одиторите тази година не дава достатъчно информация за изпълнението на бюджета. Каталин Сори Иван от Социалисти и демократи (
S&D) допълва, че заключението, че 95% от плащанията са извършени правомерно е по-скоро оптимистично, а не реалистично.

По-късно днес Европейската сметна палата ще представи доклада си за изпълнението на европейския бюджет в пленарната зала.

Водещи

Най-четени