Евродепутатите ни бранят в Брюксел производството на ориенталски тютюн 17.09 | 20:55

Няма друга култура, която да може да го замести. "Освен марихуаната, разбира се, но знаете, че тя е забранена", пошегува се министър Найденов

От Ивелина Георгиева

Българските евродепутати, с помощта на правителството ще защитят интересите на тютюнопроизводители в Европарламента, като се противопоставят с достатъчно аргументи да не се забранява производството на ориенталски тютюн в страната.

До края на седмицата Министерството на земеделието и храните се ангажира да зареди евродепутатите с ясна, точна и конкретна аргументация в защита на ориенталския тютюн и неговото производство, увери евродепутатът Илияна Йотова.

Тя припомни, че в момента върви дискусия за промяната на директивата за тютюните, с която се предлагат доста радикални мерки с идеята да се намали тютюнопушенето. Една от промените е забраната на производството и слагането в цигарите на т.нар. добавки ароматизатори и ориенталския тютюн.

Това обаче за страни като България носи много тежки последствия, тъй като много хора ще бъдат засегнати и ще има големи финансови загуби, подчерта Илияна Йотова.

Около 40 хиляди семейства произвеждат ориенталски тютюн у нас. Този бизнес е семеен и това означава, че около 200 хиляди души ще останат без поминък, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Резултати от проучване на Европейската комисия сочат, че тези мерки няма да са толкова ефективни, колкото първоначално са били вижданията на евродепутатите, посочи Илияна Йотова. Тя поясни, че директивата все още е в работен вариант, в момента се водят преговори и дискусии и ако всичко върви с досегашното темпо вероятно в началото на следващата година директивата ще влезе за разглеждане в Европарламента.

Земеделският министър даде пример с Ирландия, където са забранили продажбата на цигари на видни места, но това не е довело до намаляване на тютюнопушенето.

По думите на Найденов това е вторият опит за промяна на директивата за тютюна. През 2009 година бе първият опит, който се указа неуспешен, дано и сега да не успее, надява се земеделският министър.

"Всички сме единни, че трябва да защитим тютюнопроизводителите си", коментира той.

Част от аргументите, които Българската страна ще представи пред евродепутатите са, че България е на първо място като производител на ориенталски тютюн, не само в Европа, но и в света. Ако се забрани производството му за страната ни ще възникнат много икономически, социални и демографски проблеми.

Обикновено, когато се предлага нещо да бъде забранено, то трябва да бъде придружено със съответните компенсации, а досега такова предложение не е направено, обясни Найденов.

Смятаме, че нашите тютюнопроизводители биха могли да станат жертва на битката между двете големи лобита в света на тютюнопроизводството.

Няма друга култура, която да може в момента да замести ориенталския тютюн у нас и да се реализира същата печалба, освен това почвите ни не го позволяват и трудно биха се приспособили към нещо различно.

"Освен марихуаната, разбира се, но знаете, че тя е забранена", пошегува се Найденов.

Илияна Йотова бе категорична, че независимо от промяната на директивата тютюнопушенето няма да намалее, още повече, че ЕС в момента, в който чуе за компенсации ще има доста негативно отношение.

Ориенталският тютюн заема около 16% от състава на цигарите.

Водещи

Най-четени