Еврозоната даде шест дни на Гърция да си напише домашното 10.02 | 09:22

Брюксел иска още 325 млн. евро съкращения в гръцкия бюджет през тази година

От Ивайло Ачев

Финансовите министри на еврозоната (Eurogroup) дадоха срок от шест дни т.е. до сряда, 15 февруари, на гръцките политически лидери да намерят начин да осъществят допълнителни бюджетни съкращения от 325 млн. евро през тази година и да прокарат в парламента програмата за финансови и икономически реформи, която трябва да подсигури втория спасителен пакет от 130 млрд. евро за южните ни съседи.

Председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер призна, че през последните дни има значителен напредък по отношение на желанието за реформи в Гърция, но все още евтозоната не разполага с целия пъзел, за да вземе решение за заема, пише Euobserver.

За да може Гърция да получи втория пакет от 130 млрд. долара, налице трябва да бъдат няколко две условия – 325 млн. евро спестени разходи само за 2012 година и одобрение от гръцкия парламент на програмата от реформи.

Съкращенията от 325 млн. евро реално засягат точно пенсионния сектор. Именно пенсиите се оказаха най-голямото препятствие при вътрешните преговори между партньорите в управляващата коалиция в Гърция. В последния момент ПАСОК, "Нова демокрация" и ЛАОС успяха да се споразумеят за намаление на пенсиите в страната, което ще доведе до спестени 300 млн. евро при гръцкия бюджет. Това обаче не е достатъчно за еврозоната.

Ситуацията беше обобщена от холандския финансов министър Ян Кеес: "Гърция има какво да прави за домашно. Затова дадохме време до следващата сряда да го напише".

От срещата стана ясно, че повечето страни в еврозоната подкрепят френско-германската идея да бъде открита сметка за помощта на Гърция, до която гръцките власти да нямат пряк достъп, което ще гарантира плащането на част от парите за частните кредитори на страната. Не беше обсъждана обаче идеята ЕЦБ да се откаже от печалба от 50 млрд. евро, която трябва да реализира по гръцки облигации.

До 20 март Атина трябва да плати 14,5 млрд. евро по изтичащи държавни облигации, които се държат от частни кредитори. Затова и Брюксел иска всички детайли по реформите в Гърция да бъдат уточнени най-късно до 15 февруари.

Готвените нови реформи предизвикаха обещание за нова 48-часова стачка от страна на профсъюзите в Гърция. Протестът ще е всеобщ - общественият транспорт в страната ще бъде спрян, влаковете няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата. Училищата също ще затворят врати, тъй като в стачката ще се включат и учителите.

Водещи

Най-четени