ЦИР: Икономиката ще нарасне слабо през 2013 г. 01.11 | 17:02

Не бива да се изоставя плоския данък, предупреди Георги Прохаски

От Диана Цветкова

Стабилен, макар и слаб растеж в основните сектори на икономиката и нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г. Това е прогнозата на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), която икономистите дадоха при представянето на редовния доклад "Икономиката на България, октомври 2012".

Малко над 1% е растежът на БВП за третото тримесечие на годината, според доклада.

Прогнозата е, че за цялата 2012 г. също е възможно да се реализира растеж от малко над 1%, годишната инфлация ще бъде около 4%, безработицата – в рамките на 12 на сто.

Относно икономиката през 2013 г., председателят на ЦИР Георги Прохаски изрази притеснение от евентуални опити да се изостави плоският данък.

"Това, което мен ме притеснява от вътрешната политика, са различните изказвания по темата за данъчната политика и вероятността да бъдат направени необмислени ходове, имам предвид плоския данък, който според мен работи много добре", заяви той.

Прохаски изтъкна, че една данъчна промяна може да бъде много неблагоприятна на фона на опитите на бизнеса да излезе от кризата.

"Надявам се, което и правителство да дойде, да няма промяна в данъчната политика", каза той във връзка с предстоящите догодина избори. По думите му сегашното правителство е задържало стабилност на фискалния бюджет.

Той обаче изрази опасенията си, че въвеждането на данък върху лихвите по депозитите без предварително обсъждане сочи, че е възможно да има и други промени в данъчната политика на управляващите.

Целият анализ четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени