Европейски банков съюз - да, но не за нас 17.09 | 15:20

Не трябва да се бърза с влизане в банков съюз за страните извън еврозоната, според шефа на БНБ

От Ралица Стоянова

Европейски банков съюз вероятно ще има и ние го подкрепяме, но за страните в еврозоната. Това коментира управителят на БНБ Иван Искров след церемонията по откриването на учебната година в УНСС, информира БТА.

Не трябва обаче да се бърза с влизане в банков съюз по отношение на страните извън еврозоната. Това мнение се споделя от всичките десет страни, които не са членове на еврозоната, каза Искров.

Единен контролен механизъм за всички банки в еврозоната ще бъде "основополагащият камък на банковата система", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу преди няколко дни. 

В рамките на новия единен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме Европейската централна банка (ЕЦБ).

Националните надзорни органи ще продължат да играят роля в ежедневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ. ЕК предлага Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави — членки на ЕС.

Целта на банковия съюз е да "прекъсне порочната връзка между държавите и техните банки", според Барозу.

Водещи

Най-четени