Еврото ще оцелее, казват експертите от Давос 30.01 | 17:01

Повечето финансисти не очакват колапс на единната европейска валута

От Ивайло Ачев

Еврото ще оцелее, смятат едни от най-големите финансови капацитети, които се събраха на тазгодишното издание на икономическия форум в Давос, Швейцария, предаде Reuters.

Мнението на повечето банкери и финансисти, които присъстваха на традиционната вечеря с управителя на Швейцарската национална банка Филип Хилдебранд, е, че през следващите пет години единната европейска валута няма да се срине.

Рискът да има пълен разпад на еврото е само 21%, показва проучването сред именитите специалисти. 35% пък смятат, че след пет години единната европейска валута няма да съществува в сегашната си форма.

Прогнозите на специалистите бяха взети точно преди вечерята с Филип Хилдебранд. На всеки от присъстващите е бил раздаден по един бял лист, на който той или тя е записал/а отговорите си.

Повод за оптимизъм са и новините, че Гърция е съвсем близо до споразумение с частните кредитори, с което да успее да издейства опрощаване на още от своите дългове.

По време на отделна среща в рамките на Давос финансовите министри на Франция, САЩ и Германия са обсъждали план за стабилизиране на еврозоната, казва източник на Reuters. Планът включва комбинирано събиране на средства в размер от 1,5 трилиона долара за гарантиране на финансовата стабилност на валутния съюз на ЕС. Засега обаче твърдо решение няма.

Най-четени